Čija "Dina" je bolja? ANKETA

"Dina" reditelja Denisa Vilneva prikazuje se u bioskopima već nedelju dana, a fanovi kako takozvane "originalne" "Dine" Dejvida Linča tako i istoimene knjige Frenka Herberta po kojoj su rađena ova ostvarenja ne mogu da odluče - čija verzija je bolja?

Kultura

Izvor: S.D.

Petak, 29.10.2021.

16:11

Čija
Foto: Profimedia/©Warner Bros/Courtesy Everett Collection

Iako ostaje da se vidi kako će Vilnev zaključiti svoju epsku viziju u drugom delu filma koji je najavljen za 2023. godinu, ljubitelji "Dine" već izlažu svoje preferencije nakon prvog dela francusko-kanadskog reditelja i originalnog filma iz 1984. godine.

Pored očiglednih razlika u onome što je izabrano da se prikaže iz knjige, kao i dizajnerskih rešenja kojima su reditelji izgradili svoje vizije istog sveta, izdvojićemo samo nekoliko u ovim verzijama između kojih je prošlo 37 godina.

Glumac je nag u sceni filma "Dina" - otkrio detalje

Protagonista

Foto: Profimedia
Osnovna razlika koju će mnogi spomenuti je u odabiru glumaca. Linčova verzija, čini se, daje viziju budućnosti sa homogenijim stanovništvom, dok se Vilnev potrudio da ima glumce različitih etniciteta. Važnije je, doduše, kako su njih dvojica zamislili svog glavnog lika.

U originalnoj verziji "Dine", glavnu ulogu Pola Atreida, plemića koji će morati da se izbori sa bremenom svog porekla i svojih moći, tumači Kajl Meklaklan. Meklaklan, čija je to bila prva uloga, postaje od tog trenutka specifično lice kinematografije, pojavivši se u "Plavom somotu" , "Tvin Piks"-u, "Procesu", "Showgirls" i "Hamletu" iz 2000. godine. Poput Linčove "Dine", projekti u kojima je učestovovao možda nisu odmah bili popularni, ali vremenom postaju kultni klasici filmskih entuzijasta. Njegov veći povratak obeležile su serije "Seks i grad", "Očajne domaćice" i "Kako sam upoznao vašu majku". Njegova interpretacija prikazuje možda jednodimenzionalnog Pola, ali odlučnijeg, stabilnijeg, i njegova dela nas ne iznenađuju dok pratimo razvoj radnje.

Režiser nove verzije "Dina": Montirati film na daljinu je veoma težak proces

Sa druge strane u novoj "Dini" Timoti Šalame, koji je do sada ostvario nekoliko zapaženih uloga, daleko je nesnađeniji Pol koji tek treba da se suoči sa svojom sudbinom i unutrašnjim demonima da bi postao "Izabrani". Pol je ranjiv, ne razume svoje vizije i strepi od njih, i ne shvata svoju ulogu u svetu. Kako odmiču minuti, vidimo kako postaje snažniji, samopouzdaniji, spreman da se uhvati u koštac sa predstojećim izazovima, što ga čini bolje razvijenim junakom od Meklaklanove interpretacije istog lika.

Naracija

Kako bi uspeo da uključi što više iz knjige, Linč je koristio mnogo naracije u svojoj verziji. Iako oba filma počinju ekspozicijom koja nam objašnjava pojedine odnose, gde se nalazimo, i čemu taj začin, Linč se snažno oslanjao na predstavljanje unutrašnjeg monologa svojih protagonista.

Sa druge strane, Vilnev, iako nije koristio unutrašnji monolog kao oruđe za građenje sveta, nije uspeo da pobegne od prevelike ekspozicije. Njegovi likovi imenovali su i objašnjavali sve što možemo da vidimo u tom trenutku - što je ponekad doprinelo da gledalac bolje razume svet koji posmatra, dok se ponekad eksplikacija činila suvišnom. Neophodno je predstaviti gledaocima taj komplikovan svet, a ovi reditelji su koristili drugačija oruđa kako bi oživeli Herbertove reči u filmskom adaptacijama.

Muzika

Kao najveću zamerku na novu verziju "Dine", pored toga što se Čani koju tumači Zendaja pojavljuje svega sedam minuta, fanovi su pominjali muziku Hansa Zimera. Zimer se oslanjao i na arapski melos, što je u potpunosti u skladu sa vizijom pisca Frenka Herberta, koji čitavu priču zamišlja kao "Muhameda u svemiru", jednostavno rečeno. Herbert je smatrao da je islam veliki deo ljudskog nasleđa, i da će biti veliki deo budućnosti čovečanstva.

Linč je uspeo da smanji uticaj religije u svojoj verziji, dok se Vilnev izuzetno oslanja na islam u građenju svoje vizije "Dine", iako pojedini članovi produkcije tvrde da to nije tako. Nije tačno jasno na šta fanovi misle kada kažu da je Zimer "promašio", ali svakako dočarava epski svet koji Vilnev želi da predstavi. U Linčovoj verziji čujemo muziku koju je većinski radio bend Toto - javnosti poznatu zbog pesme "Africa", a pored njih na muzici su radili i Brajan Eno, Rodžer Eno i Danijel Lanoa.

Generalni uspeh

Iako se verzija Dejvida Linča sada smatra kultnim klasikom, nije prošla baš najbolje po prvobitnom prikazivanju, za razliku od "Dine" Denisa Vilneva.

Iako su oba filma imala velike budžete, makar za svoje vreme (45 miliona dolara za verziju iz 1984. i 165 miliona dolara za verziju iz 2021. godine), Linčova verzija je zaradila tek nešto ispod 39 miliona dolara, pretrpevši velike finansijske gubitke. Sa druge strane, Vilnev je svojom verzijom već dostigao cifru od 223 miliona dolara nakon sedam dana prikazivanja, a pojedini sajtovi raspravljaju koliko samo prvi deo može zaraditi u budućnosti.

Koja verzija "Dine" se vama više sviđa? Pišite nam u komentarima ono što ste vi primetili kao bitne razlike između Linča i Vilneva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: