Istorijski spektakl Ridlija Skota "Poslednji dvoboj" u bioskopima od 14. oktobra VIDEO

Od 14. oktobra u bioskopima dugo očekivani istorijski spektakl "Poslednji dvoboj" reditelja Ridlija Skota.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Drama koja provocira, tera na razmišljanje i koja je ispričana iz tri ugla, film "Poslednji dvoboj" istražuje sveprisutnu, snažnu moć muškaraca, slabost pravde i snagu i hrabrost žene koja je odlučna da radi za istinu. Očaravajuća knjiga Erika Jejgera iz 2004. godine "Poslednji dvoboj" je istinita priča bazirana na istorijskim podacima o legendarnom dvoboju nasmrt i poslednjem legalnom duelu. Na scenariju su radili Met Dejmon i Ben Aflek, dvojac koji je prošli put bio nagrađen nagradom Oskar za najbolji scenario za film "Dobri Vil Hanting".

Pored Meta Dejmona i Bena Afleka, jednu od glavnih uloga u filmu ima Adam Drajver, glumac koji poslednjih godina niže uspehe na holivudskom zvezdanom nebu. Publika ga pamti kao oca iz filma "Bračna priča", kao Kajla Rena iz "Zvezdanih staza", dok je ove godine na Kanskom festivalu zajedno sa Marion Kotijar dobio ovacije za mjuzikl "Anet".

Ova istorijska drama u kojoj igra suprugu viteza, iznosi teške optužbe za silovanje i objedinjuje u jednoj osobi sve muke ženske opresije 14. veka jeste drugi film u 2021. godini za Džodi Komer ("Ubiti Iv"), dok je prvi film "Glavni heroj" u kom pored Rajana Renoldsa igra zavodljivu i borbenu Mili.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ridli Skot je sasvim izvesno pravni izbor za režiju ovog ostvarenja jer pored toga što je osvedočeni poznavalac epskih drama, u prilog tome idu njegovi filmovi "Duelisti" (1977), "Gladijator" (2000), "Prometej" (2012) i "Egzodus: Bogovi i kraljevi" (2014), njemu je i 2003. godine dodeljena viteška titula za doprinos sedmoj umetnosti.

Ova istorijska drama u kojoj supruga viteza iznosi teške optužbe za silovanje objedinjuje u jednoj osobi sve muke ženske opresije 14. veka. Kralj Čarls VI objavljuje da će vitez Žan de Karuž (Met Dejmon) spor izazvan sumnjom da je njegov štitonoša Žak le Gri (Adam Drajver) silovao njegovu suprugu (Džodi Komer) dok je on bio na ratištu, rešiti surovim dvobojem.

Kada su društvena očekivanja u pitanju, ona su vođena kodeksom viteza, institucija poput crkve, suda, kralja koji je tinejdžer, jasno je da žene u vremenima punim nasilja nisu imale mnogo prava već su isključivo zavisile od zaštite muževa – što u slučaju filma "Poslednji dvoboj" znatno povećava uloge.

Muškarci kao što su Žan de Karuž i Žak le Gri bili su junaci njihovog vremena, ali nepouzdani naratori istorije. Ključna je Margaritina perspektiva, ona je "korektivni faktor" njihovih neprikosnovenih pogleda na stvarnost.

Met Dejmon ističe: "Ovi muškarci su rođeni tokom stogodišnjeg rata. Jedino što su poznavali je nasilan život , pun silovanja, pljačkaških pohoda koji su glavno oružje rata. Bilo je neverovatno nasilno, do te mere da dok sam čitao knjigu jedina priča koja ima emociju i koja vredi da se čuje je njena. Margaritina hrabrost koja isplivava pod užasnim pritiskom, ona je posramljena, ispitivana i ustala je protiv svih, zaista zadivljujuće."

Publika može od 14. oktobra očekivati film "Poslednji dvoboj" u bioskopima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu