Južnokorejska serija za deset dana postala najgledanija na Netfliksu

Netfliksova serija "Squid Game", koja ljude šalje na smrtonosno takmičenje zasnovano na tradicionalnim dečjim igrama, za samo deset dana od objavljivanja završila je na prvom mestu gledanosti na Netfliksu u Americi.

Kultura

Izvor: klix.ba

Utorak, 28.09.2021.

13:34

Južnokorejska serija za deset dana postala najgledanija na Netfliksu
Foto: Printscreen Netflix

"Squid Game" je igrana serija od devet epizoda, koja se za manje od deset dana popela na prvo mesto gledanosti u Americi postavši tako prva južnokorejska serija kojoj je to uspelo. Izgleda apsolutno fantastično i uvlači gledaoca kao malo dete, koje zbog svoje radoznalosti želi da uđe u šarenu igraonicu jarkih boja, gde se zapravo odvija brutalno takmičenje za preživljavanje.

Više od 400 igrača bez novca prihvata čudan izazov koji se sastoji od toga da se takmiče u opskurnim dečjim igrama. Primamljiva nagrada od 45,6 milijardi korejskih vona (40 miliona dolara) spušta se u ogromnoj prozirnoj kasici prasici iznad glava 456 učesnika u igri. Ulozi su smrtonosno visoki, a dužnički robovi se u šest rundi takmiče igrajući smrtonosne verzije ledene kraljice, ali i tradicionalne korejske igre koja se zove igra lignje ili "Squid Game". Reč je o mračnoj drami na Netfilksu, čiji je tvorac reditelj i scenarista Hvang Dong-hjuk, kojeg se sećamo po kontroverznim projektima "The Fortress" i "Silenced".

Priča se ovde fokusira na Ji-Huna, čoveka koji se bori da spoji kraj s krajem. Njemu kamatari prolivaju krv iz nosnih duplji, najnepoželjniji je klijent u banci, a boluje od zavisnosti od kocke. Zaigrani i gladni novca, u velikom utvrđenju na dalekom ostrvu, Ji-Hun i ostalih skoro petsto takmičara vrlo brzo shvataju da su zaglavili u smrtonosnoj igri, koja će ih koštati robe. One koja se ne može platiti.

Drama o preživljavanju u savremenom svetu, uz naglašen jaz između bogatih i siromašnih, poruka je koju smo već dobili u filmu "Parazit", dok "Squid Game" manje suptilno progovara o kapitalizmu. To je svet u kojem jedni trče za novcem, dok se mala grupa ljudi zabavlja gledajući ih kako se bore do smrti. Oni su im kreirali šarolike sadržaje, ogromnu igraonicu u kojoj se mogu čuti dečje pesmice. Koliko god ta dečja stilizacija odudara od ubijanja i prolivanja krvi, taj spoj izgleda veoma zanimljivo, kao uostalom i dečje brojalice i uspavanke u horor filmovima. Ako se prisetimo, najveći naslovi u istoriji kinematografije, koji su se bavili stravom, uspevali su to preko dece ("Egzorcista", "Halloween"…).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: