Premijera filma "Skok" - kako je jedna tragedija postala inspiracija vredna divljenja

Film "Skok" je, posle dve godine iščekivanja, imao svoju premijeru pred beogradskom publikom u punoj Velikoj sali Kombank Dvorane.

S.D.Izvor: B92
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Biografski film posvećen je životnom preporodu mlade košarkašice Nataše Kovačević, koja je izgubila nogu u teškoj saobraćajnoj nesreći, u trenutku kada je njena karijera bila u povoju. Tada je imala samo 19 godina.

Datum premijere je simbolično odabran, jer se Natašina nesreća desila na jučerašnji dan pre osam godina.

Košarkašica Nataša Kovačević za B92.net: "Život me je naučio da ne treba previše planirati"

Kroz anegdote njenih trenera, porodice i prijatelja upoznajemo Natašu - svojeglavu i odlučnu još od malih nogu. Već tada se videlo da je ova mlada devojčica ne samo veliki košarkaški talenat već i neko ko diše taj sport, neko ko ga razume kao i da joj ništa neće stati na putu ka uspehu.

Činilo bi se da je velika saobraćajna nesreća mogla da bude konačna rampa na tom putu, ali u kasnije u razgovoru sa Natašinim lekarima, i profesionalcima koji su se bavili njenom rehabilitacijom, saznajemo da je Nataša osoba koju ništa ne može da zaustavi.

Foto: Promo
Foto: Promo

Nataša Kovačević je ispisala istoriju sporta i 11. novembra 2015. godine postala prvi profesionalni košarkaški igrač sa sportskom protezom. Gledati njen povratak na parket nije samodivna slika ličnog uzdizanja iznad nedaća i tragedije, već gotovo nadljudska pobeda nad smrti.

U lepezi emotivnih trenutaka u filmu, posebno se ističu kadrovi koji govore kako je Nataša postala inspiracija mladima koji su prošli kroz amputaciju, onima koji nisu imali sa kim da se poistovete, koji su mislili da su sami. Način na koji je Nataša uspela da preokrene tragediju, transformišući je u nešto duboko lepo, inspirativna je i za divljenje, i to će biti njena važna zaostavština kako sportu tako i svima nama. Ona je svojom odlučnošću, snagom i radom postala jedinstven "feniks srpskog sporta".

Kako je Kovačević ekskluzivno otkrila pre nešto manje od godinu dana za naš portal, na dan svečne premijere Fondacija "Nataša Kovačević" pokrenula je svoj humanitarni projekat "Da sva deca skaču", kom je cilj da se deci do 15 godina sa sudbinom sličnoj Natašinoj, obezbede aktivne proteze koje bi im pružile priliku za normalan život. Ispred Kombank dvorane postavljen je košarkaški teren a svaki koš donosi određenu sumu novca koja će biti namenjena nabavci aktivnih proteza za decu.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Publici se poklonila celokupna filmska ekipa na čelu sa Natašom Kovačević, producentom i scenaristom Aleksandrom Miletićem i rediteljem Ivicom Vidanovićem, uz ovacije cele sale.

Crvenim tepihom su se, pored centralne figure priče prošetale i legende košarke Crvene zvezde i Partizana, kao i strani zvaničnici, među kojima i predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan Pjer Sita, koji se, takođe, pojavljuje u filmu.

Snimljen u produkciji Cinnesport-a, a uz podršku FCS-a, košarkaških saveza Srbije i Francuske, kao i ministarstava omladine i sporta obe zemlje, "Skok" beleži kadrove na nekoliko lokacija u Srbiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji i Nemačkoj, a producenti ovog dokumentarnog filma su: Aleksandar Miletić, Nevena Savić i Ivica Vidanović.

Film će danas, 8. septembra imati svoju premijeru pred niškom publikom u bioskopu Cine Grand Delta Planet Niš u 20h, dok će od 9. septembra biti na redovnom bioskopskom repertoaru širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu