Kako je Dizni zloupotrebio Robina Vilijamsa

Nema sumnje da je Diznijev crtani film "Aladin" promenio tok animiranog filma, i da je to bilo zbog Robina Vilijamsa.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 11.08.2021.

12:33

Kako je Dizni zloupotrebio Robina Vilijamsa
Foto: Profimedia

Na osnovu svog legendarnog izvođenja u popularnom crtanom filmu, voljeni glumac, koji je oduzeo sebi život na današnji dan pre sedam godina, promenio je način na koji su se crtani filmovi pravili, "prodavali" i ko se birao da bude "glavna zvezda".

Naime, pre ovog popularnog animiranog filma iz 1992. godine, glasove crtanim junacima pozajmljivali su manje poznati, ili pak potpuno nepoznati glumci koji su se specijalizovali za sinhronizaciju. Marketing stručnjaci tog doba "prodavali" su film na osnovu mnogih stvari - samo ne na osnovu imena glumaca.

"Prvo Eliot, onda Robin Vilijams, i na kraju Harvi Vajnstin"

Samo ponekad se dešavalo da poznatija imena pozajmljuju svoj glas animiranim junacima, što se desilo na primer sa Evom Gabor u mišjoj avanturi "Spasioci".

Dizni je filmom "Veliki mišji detektiv" saznao da i dalje postoje novac u animaciji, pa su pokušali da sa "Oliverom i kompanijom" naprave veliki hit. U ovaj crtani uključili su zvezde poput Bet Midler, Hjuija Luisa i Bilija Džola. Profit koji je Dizniju doneo ovaj film pokazao je kompaniji da je ovo pravi recept za uspeh.

Ali prava revolucija nastala je kada je produkcija Aladina počela da se zahuktava.
Foto: Profimedia
Vilijams je do tada zacementirao svoju poziciju "profitabilne zvezde" filmovima "Dobro jutro, Vijetname", "Društvo mrtvih pesnika", ali i "Kuka", a njegova frenetična energija poslužila je kao inspiracija animatorima - posebno onima koji su radili na crtanom filmu "Ferngully and the rainforest", i onima, koji su radili na Aladinu.

Robin Vilijams je imao pogrešnu dijagnozu

U prvom crtanom filmu Vilijams pozajmljuje glas slepom mišu Betiju Kodiju, liku koji je napisan po uzoru na njegove nastupe i harizmu.

Vilijams je voleo ovaj crtani zbog snažne poruke o ekologiji. Gotovo istovremeno, Džon Masker i Ron Klemens, producenti i reditelji u Dizniju, kreiraju lik Duha na osnovu Robina Vilijamsa. Čak su na sastanku opisivali film kao šou sa ovim glumcem, mnogo pre nego što su ga uopšte pitali da učestvuje.

Presedan - Skarlet Johanson tuži Dizni


"Malo smo hodali na ivici na tom sastanku. Ukoliko bi Robin odbio, bili bismo u velikim problemima, jer je ceo koncept bio napravljen oko njega", naveo je Masker 2017. godine.

Glumac je pristao da učestvuje u Aladinu nakon što je glavni animator, legendarni Erik Goldman, napravio animaciju na osnovu Vilijamsovog stend-ap nastupa. Ali uz jedan uslov - da se njegovo ime pojavljuje u manje od 25 odsto marketinga za film. Vilijams nije hteo da njegov glas prodaje proizvode, a Dizni se toga, na kraju, nije držao. "Kada je Dizni ipak uradio ono što je inače hteo da uradi, Vilijams je rekao da je osećao da je njegovo poverenje iznevereno", kako navodi Robert Velkos, autor jedne od knjiga koje se bave "razmiricama" između Vilijamsa i Diznija.

Različiti autori mogu samo da pretpostave zašto Dizni nije želeo da se drži dogovora - ali najčešće se pominje to što Vilijams nije hteo da odustane od "Ferngully and the rainforest" zbog većeg, prestižnijeg projekta kao što je Aladin.

Uprkos naporima Diznija, a posebno tadašnjeg predsedavajućeg Džefrija Kacenberga, da, kako navode autori, "sabotira produkciju" drugog crtanog filma, Vilijams nije hteo da se povuče iz projekta koji mu je značio na ličnom nivou. Nakon što je glumac rekao da je to "njegov glas i da može da radi sa njim šta želi", Dizni je krenuo da agresivno reklamira Aladina na osnovu glasa Robina Vilijamsa.

To je bio početak veilke svađe između kompanije i glumca, u kom je Vilijams iskoristio svaku priliku da "pljuje" i "podbada" Dizni, i da priča kako su ga izdali.

"Hteo sam da radim sa njima jer sam želeo da budem deo istorije u animaciji. Želeo sam da to ostavim svojoj deci. Ali rekao sam im da ne želim da moj glas prodaje burgere, igračke, stvari... Samo sam to tražio, a oni me nisu ispoštovali", naveo je svojevremeno glumac.
Foto: Profimedia
Kada je Džo Rof nasledio Kacenberga na mesto predsedavajućeg u Diznijevom studiju 1994. godine, izdao je javno izvinjenje Vilijamsu.

"Robin se žalio da smo ga zloupotrebili. Imali smo dogovor koji nismo ispoštovali. Žao nam je zbog toga. Poznajem Robina godinama, i znam da rasprava nije bila u vezi sa novcem, već principima", pisalo je u saopštenju.

Vilijams nije učestvovao u prvom nastavku "Aladina", ali nakon javnog izvinjenja vratio se za druge projekte sa voljenim Duhom - uključujući i treći deo dugometražnog "Aladina" i to za mnogo veći honorar od onog koji je dobio za originalni film. Od tada su Dizni i voljeni glumac obnovili saradnju na nekoliko naslova.

Ono što se takođe desilo od "Aladina" tada je novi trend u animiranom filmu. Svaki crtani film koji je nastao posle Aladina hteo je da makar pokuša da dobaci do takvog uspeha, te je duhoviti sporedni lik kom glas pozajmljuje poznati komičar postao standard u animaciji. Korporativni način razmišljanja je učinio svoje, te su kasnije, u naslovima poput "Anastazije", "Mrava", ili "Šreka", glasove svim glavnim likovima, a nekada i svim sporednim, pozajmljivale velike holivudske zvezde, na osnovu čijih imena se film i prodavao - trend koji i dalje živi ali je u velikom opadanju.

Beživotno telo Robina Vilijamsa nađeno je u njegovom stanu 11. avgusta 2014. godine. Policijska istraga je utvrdila da je oduzeo sebi život, a njegova porodica je navela da se godinama borio sa depresijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: