Kinoteka ponovo u programu Kan Klasik

U programu Kan Klasik predstojećeg, 74. festivala u Kanu biće prikazan film "Dan četrnaesti" (1960) Zdravka Velimirovića i to sa digitalno restaurisane kopije koja je izrađena u saradnji Jugoslovenske kinoteke i Crnogorske kinoteke.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Pre tačno 60 godina ova drama u produkciji "Lovćen filma" bila je u trci za Zlatnu palmu. Tim povodom dve kinoteke su predložile, a Kanski festival prihvatio da je uvrsti u uglednu selekciju Kan Klasik.

Atelje 212 gostuje u Rusiji

Restauracija je obavljena u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, sa originalnog crno-belog negativa, koji je skeniran, a restauracija je urađena u 2k rezoluciji.

U filmu "Dan četrnaesti", prema scenariju Borislava Pekića i reditelja Velimirovića o grupi zatvorenika koji zbog dobrog vladanja dobijaju dve nedelje odsustva, igrali su Nikola Popović, Karlo Bulić, Slobodan Cica Perović, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica...

Foto: Promo
Foto: Promo

"Dan četrnaesti" je već treći film sa kojim Jugoslovenska kinoteka učestvuje u selekciji Kan Klasik, nakon što su 2017. godine prikazani "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, a prošle, 2020. godine "Ko to tamo peva" (1980) Slobodana Šijana.

Pored toga, na Berlinalu je 2018. godine prikazan film "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića, takođe digitalno restaurisan u Centru za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu