Svi filmovi "ledenog" Dejvida Finčera

Američki filmski režiser Dejvid Finčer poznat je po svojim jezivim, često sumornim filmovima i ogromnoj pažnji koju pridaje detaljima.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

10:21

Svi filmovi
Foto: EPA/ DANIEL DEME

Iako se priča da pojedine scene ponavlja bezbroj puta, glumci ipak žele da rade sa njim, jer je čovek legenda filmskog stvaralaštva. Nedavno je Finčer objavio svoj najnoviji film "Mank", koji je napisao njegov pokojni otac Džek.

Šta je do sada naravio mračni i sjajni Finčer?

"Osmi putnik 3" (1992.)
Foto: Profimedia
Čak ni sam Finčer nije veliki fan svog doprinosa u "Alien" seriji horora. "Alien 3" je bio njegov filmski debi nakon što je izgradio ime režirajući reklame i muzičke spotove. Čini se da je ovo promašaj u franšizi, i ne bi bila velika šteta preskočiti sve delove posle "Aliens". "Muškarci koji mrze žene" (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011.)
Foto: Profimedia
Knjige Stiga Larsona iz trilogije "Milenijum" u Švedskoj su pretvorene u tri brutalno dobra filma, dok je Finčer napravio jedan, u kome glumi Runi Mara, bez daljih namera o nastavku. "The girl with the Dragon Tattoo" ipak nije 'kliknula' sa puno ljudi. "Igra" (1997.)
Foto: Profimedia
Ili ste na talasnoj dužini ovog, preko 20 godina starog, filma ili niste. Majkl Daglas i Šon Pen, standardno dobro glume, ali kada se sve sabere, jednostavno vam se sviđa ili ne. "Sedam" (1995.)
Foto: Profimedia
Nema mnogo toga što razdvaja ovaj psihološki triler od horora poput "Saw". Jedina stvarna razlika je u tome što u "Sedam" ima sjajnih glumaca. Bred Pit, Morgan Frimen i Kevin Spejsi 'izvlače' stvar, što je Finčerov vešt potez. "Soba panike" (2002.)
Foto: Profimedia
Pre nego što je Kristin Stjuart postala zvezda, bila je ćerka Džodi Foster u "Panic Room". Film ima prikladnu dozu klaustrofobije, ali je manje surov od ostalih Finčerovih filmova, pa se možda može reći da je previše odbačen u njegovoj filmografiji. "Neobičan slučaj Bendžamina Batona" (2008.)
Foto: Profimedia
Da li je "Bendžamin Baton" predugačak? Verovatno. Ali nije čudno jer Bred Pit glumi čoveka koji stari unazad. Finčer je ovim ambicioznim filmom zakoračio van svog hladnog i mračnog sveta, i u njega uneo malo više života i emocija. "Gone girl" (2014.)
Foto: Profimedia
U ovom filmu je najviše izražen Finčerov senzibilitet - on je verovatno zamišlja "Gone girl" kao romantičnu komediju, ali na malo uvrnut način. Finčer definitivno smatra da postoji nešto smešno u brutalnosti, krvi i izdaji. Ipak, glumci su dobro predstavili likove, a film je svakako upečatljiv. "Mank" (2020.)
Foto: Profimedia
"Mank" je definitivno neobičan u Finčerovom stvaralaštvu. Scenario filma, u kome iznenađujuće niko nije brutalno i besmisleno ubijen, prožet je cinizmom.. Film izgleda sjajno, scenario "pucketa", a Gari Oldman i Amanda Sajfrid ističu se u glumačkoj ekipi. "Fight Club" (1999.)
Foto: Profimedia
Ako ste se pitali da li je "Gone girl" komedija, za Finčera "Fight Club" definitivno jeste. Film, u kome glume Bred Pit i Edvard Norton, je neuobičajen, ali na momente oštar sa anarhičnom energijom. "Zodijak" (2007.)
Foto: Profimedia
"Zodiac" je film o ljudima koje uništava opsesija i pažnja do detalja, što je svakako zanimljivo jer dolazi od Finčera koji je poznat po tome što je pedantan kao i svaki režiser. Gluma je sjajna, film je sumoran ali bez nepotrebne brutalnosti. "Društvena mreža" (2010.)
Foto: Profimedia
"The Social Network" je možda Finčerovo najbolje delo, u čemu mu je pomogao scenario Arona Sorkina. Film je smešan, potresan i dirljiv, a prikazuje jedan od presudnih momenata novog milenijuma na verodostojan ali upečatljiv način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: