Najbolja ekranizacija "Jadnika" u Jugoslovenskoj kinoteci

U bogatom programu 23. festivala nitratnog filma posebnu pažnju privlači francusko ostvarenje "Jadnici" iz 1934. godine, koje je na repertoaru 9. juna u sali "Makavejev" Jugoslovenske kinoteke.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Pathé films, Pariz
Foto: Pathé films, Pariz

Ova gotovo petosatna ekranizacija čuvenog romana Viktora Igoa, u režiji Rejmona Bernara, prema mišljenju mnogih kritičara, predstavlja najbolju verziju "Jadnika".

Film se prikazuje iz tri dela: "Oluja ispod lobanje", "Tenardijeovi" i "Sloboda, slatka sloboda…", kao što je bilo i u francuskim bioskopima.

Foto: Pathé films, Pariz
Foto: Pathé films, Pariz

"Jadnici" su doživeli na desetine filmskih adaptacija, a glavnu ulogu Žana Valžana, dugogodišnjeg osuđenika nadljudske snage, koji je, prosvetljen, po izlasku iz zatvora postao filantrop, igrali su mnogi veliki glumci - Žan Gaben, Lino Ventura, Žan Pol Belmondo, Lijam Nison, Hju Džekmen…

Foto: Pathé films, Pariz
Foto: Pathé films, Pariz

Ali niko od njih se ne može porediti sa Harijem Borom, koji je prometejski vaskrsao Valžana u verziji "Jadnika" koja se potpuno približila duhu knjige i zapamćena je po fenomenalnoj rediteljskoj evokaciji razdoblja (prve polovine 19. veka), maestralnoj scenografiji i kostimima, impresivnoj muzici Artura Onegera i fotografiji Žila Krigera, kao i podjednako značajnoj ulozi Valžanovog suparnika, inspektora Žavera, koga je na platnu ovaplotio legendarni Šarl Vanel.

Posle mnogo decenija zaborava, film čiji su pojedini delovi izgubljeni ponovo je izašao na svetlost dana u verziji od 280 minuta, zahvaljujući trudu kompanije "Pate" i "Kriterion kolekciji".

Festival nitratnog filma je u toku, od 6. do 15. juna, a na programu je 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu