"Nečista krv" dobija ekranizaciju

Rediitelj dugo očekivanog filma "Nečista krv - greh predaka" Milutin Petrović u novoj epizodi "Tanjug reflektora" napominje da ga je kroz stvaranje filma vodila ideja da pokaže nestvarnu lepotu koju je opisivao Bora Stanković.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Petrović kaže da je cela priča oko snimanja filma po delu Bore Stankovića, čija se premijera očekuje u avgustu, počela kada je pronašao scenario za film "Nečista krv" Voje Nanovića.

"Film po tom scenariju je trebalo da režira Žika Pavlović, ali se to izjalovilo. Moja generacija je slušala legende o tom scenariju, a između ostalog je reditelj Miša Radivojević pričao kako je to najbolji scenario koji je pročitao u životu", kazao je Petrović i dodao da su ga filmofilija i poštovanje prema Voji Nanoviću doveli na kraju do tog scenarija.

Kako kaže, kada je pročitao prvu scenu Nanovićevog scenarija, imao je utisak da gleda neku scenu iz filma Sema Pekinpoa.

"Te noći sam doživeo bindžovanje serije sa papirima. Nakon tog su se sklopile produkcijske okolnosti i eto nas u momentu kada promovišemo film koji na početku prati Hadži Trifuna, prebogatog, moćnog trgovca u Vranju 1850. godine, a 20 godina kasnije porodičnu priču koja se završava udajom Hadži Trifunove unuke Sofke", kazao je Petrović.

Da bi verno oživeli epohu u kojoj se film odigrava, kako Petrović napominje, produkcija je konsultovala stručnjake za istoriju, nakit, garderobu, oružije, običaje...

"Kako god bilo, reditelj uvek samo pravi svoj film, koji nikako nije istorijska rekonstrukcija epohe. Kroz stvaranje filma vodila me je ideja da pokažem lepotu koju je opisivao Bora Stanković. Treba svi da znaju da je Bora Stanković čarobni pripovedač, koji je u stanju da na tri stranice svoje knjige opisuje garderobu na lepoj ženi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na snimanju su svi uživali.

"Nikada neću razumeti kolege koje se na nešto žale kada su u takvoj prilici. Doživeo sam da mi na kraju snimanja filma ekipa rasvete pokloni šerifsku značku sa kamerom. Glumci su naučili da jašu. Neki su se oduševili pa su i nakon snimanja filma nastavili redovno da idu na jahanje i da nauče sve o konjima", kazao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu