Simbol borbe i otpora - pesma "Bela ćao" dobija svoj film VIDEO

O čuvenoj italijanskoj pesmi "Bela ćao" snima se dokumentarni film pod naslovom "Priča izvan mita".

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.06.2021.

13:01

Simbol borbe i otpora - pesma
Foto: Depositphotos/fergregory

"Bela ćao" je najpoznatija italijanska pesma, koju je na društvenim mrežama slušalo više od milijardu osoba.

Postala je simbol borbe i otpora širom sveta i kao takvu su je pevali u desetinama raznih pobuna, demonstracija i štrajkova - od učesnika Arapskog proleća, do protesta "Okupiraj SAD" i "Okupiraj Mumbaj", piše agencija Ansa.

Pevali su je oni koji su protestovali protiv globlizacije, bila je himna boraca za zdravu okolinu i zaštitu ambijenta, demonstranti u Sudanu su takođe pevali "Bela ćao", intonirana je prilikom sahrane ubijenih karikaturista francuskog časopisa "Šarli ebdo", pevali su je učesnici demonstracija u Turskoj, Čileu, Libanu...

"Uvereni smo da je ova pesma nasleđe svih i da ćemo kroz film otkriti njenu globalnu važnost", rekao je kreativni producent Andrea Romeo.

Pesma "Bela ćao" je postala i tipičan fenomena globalizacije, po njenoj melodiji se prepoznaje televizijska serija "Kuća od karata", reklama za jedan proizvod u Meksiku, uz muziku "Bela ćao" se promoviše reklama za "Netfliks" u Saudijskoij Arabiji.

Režiserka dokumentarnog filma Ðulija Ðaponezi najavljuje u filmu nove i neke manje poznate detalje vezane za pesmu "Bela ćao" koje je, kaže, otkrila u toku višegodišnjeg istraživanja i priprema za snimanje dokumentarnog filma.

Italijanska televizija RAI, koja zajedno sa dve privatne produkcijske kuće radi film, najavljuje da će taj dokumentarac biti predstavljen publici u decembru ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: