Henk Azarija: "Deo mene oseća da se treba izviniti svakom Indijcu iz ove zemlje"

Henk Azarija se izvinio javnosti zbog pozajmljivanja svog glasa indijskom liku Apuu u animiranoj američkoj seriji "Simpsonovi".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

11:08

Henk Azarija:
Foto: shutterstock/s_bukley

U januaru prošle godine, tačnije 2020. godine, glumac Henk Azarija je prvi put najavio da prestaje da pozajmljuje svoj glas liku Apuu iz američke serije "Simpsonovi". Gostujući na potkastu "Dax Shepherd's Armchair Expert", izjavio je: "Deo mene oseća da bi se lično trebalo izviniti svakom Indijcu iz ove zemlje". Razlog ove izjave proističe iz dugogodišnje kritike njegovog rada i podsticanja rasnih stereotipa.

Veliki pritisak na crtanu seriju raste 2017. godine, kada je indijsko-američki komičar Hari Kondabolu snimio dokumentarac u kojem tvrdi da je lik Apua, iz popuarnog američkog serijala, izgrađen na rasnim stereotipima. Nakon ovog nastupa, lavina kritika je počela da se pojavljuje, kako u medijima, tako i u javnosti, što je izazvalo brojne moralne dileme kod glumca. Međutim, Henk nije odustao od svog posla, već je sledeće godine nastavio svoj radni aganžman uz redovne posete seminarima koji se bore protiv rasizma.

Iako je američki serijal "Simpsonovi" kreiran kao humoristička serija dostupna široj javnosti, glumac ističe da je sam šou deo strukturalnog rasizma. On dalje navodi da je sama koncepcija šoua zasnovana na čistoj komediji, što ne znači da ona za sobom ne ostavlja posledice.

Promene u serijalu

Gostujući na "Radio 1 njuzbit" u februaru 2021. godine, kreator šoua Mat Groning je priznao da je potrebna drastična promena nakon što je serijal počeo zbijati šale na račun mnogobrojnih kritika.

Glumca Herija Šearera (glas dr Hiberta) će zameniti Kevin Majk Ričardson (glumac koji je pozajmljivao glas likovima u serijalima "Američki tata" i "Porodični čovek").

Lik Apua je trenutno uklonjen iz fokusa serijala i to samo dok se ne nađe drugi glumac koji će mu pozajmiti glas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: