"Quo vadis, Aida" ostao praznih ruku

Jasmila Žbanić i "Quo Vadis, Aida?" učestovali su u trci za dve nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) - u kategorijama najbolji reditelj i najbolji strani film, ali ovo bosanskohercegovačko ostvarenje ostalo je ipak bez nagrade.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

13:38

Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Jasmila Žbanić se u kategoriji za najbolju režiju takmičila se s Tomasom Vinterbergom ("Another Round"), Lijem Isakom Čangom ("Minari"), Šenon Marfi ("Babyteeth"), Kloi Džao ("Nomadland") i Sarom Gavron ("Rocks").

Nagradu je u ovoj kategoriji dobila Kloi Džao.

S druge strane, u trci za najbolji strani film su, pored "Quo Vadis, Aida?", učestvovali i "Another Round", "Dear Comrades!", "Les Miserables" i "Minari".

Proglašeni dobitnici BAFTA nagrade: Britanski Oskar otišao i Entoniju Hopkinsu

U kategoriji za najbolji strani film nagrađen je "Another Round".

Iako jasmila Žbanić nije osvojila nijednu BAFTA nagradu, sama nominacija predstavlja ogroman uspeh za ovu rediteljku i za celu BiH kinematografiju.

Rediteljka se pre dodele nagrada BAFTA obratila javnosti kazavši kako nominacije za nagrade Britanske i Američke akademije predstavljaju veliki podstrek za film. U poslednjih nekoliko meseci priču o genocidu u Srebrenici pregledalo je nekoliko miliona ljudi iz svih delova sveta, a film je do sada dobio više od 15 nagrada širom sveta.

Podsećamo, "Quo Vadis, Aida?" je još uvek u trci za Oskara. Ceremonija dodele ove prestižne nagrade biće održana 25. aprila 2021. godine, odnosno za dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: