U Londonu u nedelju dodela filmskih nagrada BAFTA, evo ko su favoriti

U Londonu će u nedelju uveče biti dodeljene nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), na svečanosti bez publike zbog epidemije koronavirusa.

Kultura

Izvor: Beta-AFP

Subota, 10.04.2021.

08:54

U Londonu u nedelju dodela filmskih nagrada BAFTA, evo ko su favoriti
Foto: depositphoto/fergregory

Favoriti su ove godine filmovi "Nomadland" i "Rocks" koji su osvojili najviše nominacija, po sedam. "Nomadland" kineske rediteljke Kloi Žao, koji je već nagrađen Zlatnim globusom, nominovan je u kategoriji za najbolji film.

U toj kategoriji je nominovan i "The Father" sa Entonijem Hopkinsom (Anthony) u glavnoj ulozi starca koji tone u demenciju.

Film "Rocks" britanske rediteljke Sare Gavron (Sarah) nominovan je između ostalog za najbolju žensku sporednu ulogu. Filmovi "Mank", "Minari", "The Father" i "Promising Young Woman" dobili su po šest nominacija.

U kategoriji naboljeg stranog filma nominovan je francuski "Les Miserables" (Jadnici) Ladža Lija (Ladj Ly), priča o policijskoj brljotini u jednoj osetljivoj četvrti na periferiji Pariza.

NagradeBAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina (David Lean), Kerola Rida (Carol Read), Aleksandra Kordu (Alexander) i Lorensa Olivijea (Laurence Olivier). Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište.

Ostvarenje "1917" Sema Mendeza (Sam Mendes) je prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: