Festival poljskog filma onlajn u Srbiji od 4. do 7. marta

Festival savremenog poljskog filma "Visla" biće realizovan od 4. do 7. marta u digitalnom izdanju na veb stranici www.mojeekino.pl i ta platforma će biti distupna samo u Srbiji.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2021.

15:00

Festival poljskog filma onlajn u Srbiji od 4. do 7. marta
Foto: Profimedia

Filmska smotra u online verziji biće prilika da se ljubitelji evropske kinematografije upoznaju sa reprezentativnim projektima poljskog filma poslednjih godina.

Tokom ta četiri dana biće prikazno isto toliko filmova, i u tom periodu gledaoci mogu odgledati sva ostvarenja, dok ne istekne poslednji rok za gledanje filmova, 7. marta u ponoć.

Prvi na repertoaru biće "Gvozdeni most" (2019), rediteljke Monike Jordan-M³odžianovske, a u središtu priče je ljubavni trougao koji ima obeležja greha i osećanja dubokog srama. Kacper je nadzornik u rudniku, a ima aferu sa suprugom svog prijatelja Oskara sa posla.

Kada se desi nesreća i Oskar ostane zarobljen u rudniku, ljubavnici se pridružuju akciji spasavanja. Vođeni teškim osećajem krivice, pokušavaju da preispitaju situaciju u kojoj su se našli svi troje. "Trenerova ćerka" (2018) u režiji £ukasa Gregorzeka pripoveda sudbinu lika Macieja Korneta koji putuje po Poljskoj sa 17-godišnjom ćerkom, teniserkom Viktorijom. Već dugi ni¿ godina žive sami, uvek zajedno, i ona je tatina mezimica za koju on želi da uvek bude najbolja.

On je ceo njen svet do trenutka kada im se pridruži perspektivni igrač tenisa Igor, kojeg će trenirati upravo Maciej, te će na dugom putovanju svako od njih želeti da postigne svoj cilj. Sportska drama o navijačima "Plavi hahari" (2018), rediteljsko je delo montažera Cezarija Gresiuka, koja ističe kroz jedan lik da je - navijanje poput religije. Verujete da to ima smisla i da je vaš tim najbolji na svetu, sve dok imaš tu veru, ne sumnjaš - kaže jedan od likova u filmu.

Film je zapravo počast navijačima jednog poznatog poljskog kluba koji igra u Prvoj ligi, koji je preko sedme umetnosti pružio reditelj, inače dugogodišnji simpatizer tima koji ne krije svoju ljubav prema klupskim bojama. Poslednji poljski film u ovoj mini reviji je "Zabava zabava" (2018) Kinge Dêbske. Fragmentarna filmska priča pruža paralelni portret tri junakinje koje imaju problema sa alkoholom. Dorota je uspešna tužiteljka, koja se oslanja na imunitet i pokušava da izbegne odgovornost za prekršaje koji su počinjeni "pod uticajem" alkohola.

Ugledna dečja hirurškinja Teresa izgubila je porodicu zbog pijanstva i ostao joj je samo posao u bolnici u kojoj je šefica odeljenja. Studentkinja Magda voli noćni provod, a pošto odlično uči i ima sjajan posao, niko joj to ne zamera. Devojka u jednom trenutku gubi tlo pod nogama kada se dogodi tragedija nakon što se napila do besvesti. Detaljan program i opisi filmova dostupni su na veb stranici festivala: http://www.festiwalwisla.pl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: