"Daru iz Jasenovca" na dan premijere u SAD drmaju nove bure

Na dan početka distrubucije u Americi srpski kandidat za 93. nagradu američke Akademije filmske umetnosti i nauka Oskar filmsko ostvarenje "Dara iz Jasenovca" suočava se sa novim burama.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.02.2021.

12:27

Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Nakon pisanja filmskog kritičara Džeja Vajsberga da je film neskrivena nacionalistička propaganda koja je objavljena na prestižnom sajtu "Variajetija" neposredno pred glasanje za nominacije za Zlatnog globusa, nova kritika pojavila se u "LA tajmsu".

U pomenutom američkom listu kritikuje se tematika kojom se film bavi, navodi se da je "najciničnije da je film kandidat za Oskara". "To je još jedan žalostan znak da je za neke ljude put do nagrade i uglednosti - i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko Holokausta", navodi se u "LA tajmsu".

Srbi i Hrvati "pokvarili" IMDB: Besomučno kliktali, pa isključeno ocenjivanje "Dare iz Jasenovca"

Ipak, tu se kritičar ne zaustavlja već navodi da je logor bio za Jevreje, a "Ono što epsko delo varvarstva i sentimentalnosti Predraga Antonijevića želi da isforsira jeste da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor" i dodaje da je "naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt".

Međutim, uprkos turbulencijama, film uoči premijere isplivava kao edukativno ostvarenje koje na umetnički način osvetljava značajan deo istorije. Filmom su se na veoma posvećen i pozitivan način bavili brojni eminentni sajtovi specijalizovani za film.
Foto: Aleksandar Letiæ
Tako Disappointment media "Daru" naziva "brutalnim ostvarenjem" i ističe značaj filma koji, kako navodi, "priča priču koja se ne priča često" istovremeno podvlačeći njegov edukativni karakter i "prefinjenu i samouverenu režiju", kao i sjajne performanse koje film sadrži. Kritičar naglašava da film koji dolazi od rediteljskog veterana Predraga Antonijevića pokriva često previđeni i stravični aspekt ere Holokausta, te uspeva da ispriča priču o istrajnosti mlade devojke kroz tragediju.

Kako se navodi, mnogi filmovi o Holokaustu odnose se na nacističke koncentracione logore, a nema mnogo onih koji pokrivaju ostale nehumane kampove koji su vođeni negde drugde: "To je zaista fascinanta premisa koja je vrlo poučna, posebno za one koji nisu upoznati sa Istočnom Evropom u ovo doba."
Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection
Za The Knockturnal "Dara" se pridružila mnoštvu filmova o Holokaustu i zverstvima izvedenim u logorima smrti, ali je, kako se podvlači, "Dara iz Jasenovca" jedinstvena u fokusiranju na priču o Srbima i u postavljanju desetogodišnjakinje, a kao glavnog junaka priče o krajnjem preživljavanju.

Kako se navodi, ovo je film u kome je fokus na ženama i deci i na teškim odlukama sa kojima se majke suočavaju: "Veliki deo drame filma okružuju teške odluke koje ove žene moraju doneti suočene sa strahotama genocida. Da li bi trebalo ukrasti kukuruz svojoj gladnoj deci i potencijalno se suočiti s batinama? Da li bi trebalo da pošalju decu zbog šanse za bolji život i rizikuju da ih više nikada ne vide? Ova pitanja produbljuju strahote Holokausta izvan jezivih ubistava izražavajući psihološku traumu nametnutu žrtvama", navodi se na ovom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: