"Prljava kampanja u Americi protiv filma o Jasenovcu"

U prestižnom američkom magazinu Varajeti (Variety) objavljen je tekst o filmu "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića, u kome se optužuje Srbija da je finansirala film, koji je propaganda i kojim se optužuje Hrvatska za počinjene zločine. Očigledno je da je reč o ozbiljnim pokušajima hrvatskih lobista da istina o ustaškim zločinima, koja je sakrivana gotovo osam decenija, nikada ne bude otkrivena.

Kultura

Izvor: PR

Petak, 29.01.2021.

13:18

Foto: Profimedia

Sam autor teksta ne spori da je film "Dara iz Jasenovca" zasnovan na istorijskim činjenicama, niti spori da su Srbi i srpska deca stradala u ustaškim logorima, ali smatra upitnom nameru koja stoji iza snimanja ovakvog filma. Činjenica je da je "Dara iz Jasenovca" film oko kojeg se podigla velika prašina u Holivudu, jer bi mogao ozbiljno da utiče na promenu stereotipa o Srbima kao zločincima.

Čini se da postoji strah da srpski filmovi mogu promeniti percepciju svetske javnosti o zločinima na Balkanu, te Hrvati i njihovi lobisti čine sve što je u njihovoj moći da "Dara iz Jasenovca" ne dobije prestižno filmsko priznanje - Oskar.

Otuda i ovakav skandalozni tekst, na koji je više jevrejskih udruženja žustro reagovalo, a imajući u vidu da se stradanje civila u logorima ne sme i ne može karakterisati kao propaganda, već kao istorijski potvrđen zločin i genocid.

Američki distributeri "Dare iz Jasenovca", čije prikazivanje u Sjedinjenim Američkim Državama počinje 5. februara, najavljuju žestok odgovor u vidu polučasovnog filma, koji predstavlja pomen stradalima u logoru "Jasenovac", a koji će biti dostupan na svetskoj popularnoj platformi Apple Trailers, koju dnevno poseti više miliona gledalaca iz čitavog sveta. S druge strane, na ogromnu sramotu, niko iz filmskih krugova u Srbiji ne reaguje na ovakvo karakterisanje filma "Dara iz Jasenovca".

Štaviše, sasvim je izvesno da bi opisivanje bilo kog filma o Srebrenici kao političke propagande naišlo na žestoku osudu druge Srbije.

"Nakon stotina filmova u kojima su Srbi prikazani kao zločinci, imamo priliku da svetu predstavimo priču o stradanju Srba koja menja holivudske stereotipe. Očekivano je da će reakcija, pogotovo hrvatskih lobista, biti da je reč o srpskoj propagandi. Direktor Instituta za Holokaust Majkl Berenbaum je konsultant na scenariju i on stoji iza svake činjenice", izjavila je predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan.

Ona se pita da li se i drugi filmovi koji se bave stradanjima različitih naroda, poput kultne "Šindleriove liste", mogu okarakterisati kao propaganda ili to važi samo za naš narod.

Inače, u američkim medijima objavljeno je više desetina komentara bez ijedne negativne kritike o filmu „Dara iz Jasenovca“. Takođe, negativne kritike filma, a ni preispitivanje istorijskih činjenica, nisu prisutne ni u tekstu magazina Varajeti, već se u njemu isključivo preispituju namere naše zemlje, koja je podržala snimanje filma „Dara iz Jasenovca“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: