Sedam filmova za srpskog kandidata za Oskara

Sedam domaćih filmova se nalazi u konkurenciji za srpskog kandidata za Oskara, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

13:02

Sedam filmova za srpskog kandidata za Oskara
Foto: Getty/Carlo Allegri

Na konkurs su stigle prijave za filmove "Otac" Srdana Golubovića, "Ime naroda" Darka Bajića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića, "Moj jutarnji smeh" Marka Ðorđevića, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Realna priča" Gordana Kičića i "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića.

Za razliku od ranijih decenija, umesto Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN), izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS, po novim pravilima.

Umesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku odlučivaće sedmočlana komisija.

Za ovogodišnji izbor je pronađeno "kompromisno rešenje" i komisija će biti sastavljena od predstavnika četiri reprezentativna udruženja, člana Upravnog odbora Filmskog centra Srbije i “dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta” na predlog UO.

Od svih navedenih filmova, jedino "Dara iz Jasenovca" još nije imala zvaničnu premijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: