Šesnaesto izdanje festivala Slobodna zona: Horizonti Balkana - Koja zemlja se zove dom?

Šesnaesto izdanje festivala Slobodna zona (5-10. novembar) u okviru Regionalnog programa - Horizonti Balkana po izboru selektora Ivana Bakrača fokusira se na teme (ne)pripadnosti i identiteta, tragičnog istorijskog i porodičnog nasleđa i konfliktima koji proizilaze iz potrebe pojedinca da zauzme svoje mesto u svetu koji ne trpi individualnost.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 23.10.2020.

12:46

Šesnaesto izdanje festivala Slobodna zona: Horizonti Balkana - Koja zemlja se zove dom?
Foto: Promo

U vremenu u kome je sve manje tačaka oslonca i sve više neizvesnosti, filmovi iz selekcije Horizonti Balkana govore o tome da nas istina i poverenje mogu isceliti, a bliskost i zajedništvo voditi napred.

Poetski dokumentarac Tamare Drakulić U slavu ljubavi vodi nas u zaboravljeno pustinjsko selo u Meksiku. Stanovnici Potreroa prihvatili su predlog rediteljke da u njihovom selu snimi film koji kombinuje njihov svakodnevni život i narativ o Šekspirovom delu "Romeo i Julija". U filmu grupa tinejdžera koristi umiruće selo kao svoju scenu, da bi kroz Šekspirove stihove ispričali priču bezvremenu poput Šekspirovog dela.

Zaustavljeno u vremenu siromaštvom i katastrofama, mesto oživljava kroz sećanja na prošlost. Grupa dece koja recituje Šekspirove stihove o ljubavi Romea i Julije na ruševinama nekada prosperitetnog rudarskog naselja, usamljeni pčelar koji čuva sećanje na prošlost i nadu za budućnost i magija dalekog kontinenta koji nam se odjednom čini nepodnošljivo blizak, čine od ovog filma jedinstven vizuelni i emotivni doživljaj.
Foto: Promo
Tema doma i porodice prisutna je i u rumunskom dokumentarnom filmu Akasa, moj dom. Romska porodica živi 20 godina u netaknutoj divljini delte nadomak Bukurešta sve dok gradske vlasti ne odluče da im obezbede "pravi dom" i socijalni zaštitu. Istrgnuti iz poznatog okruženja i prinuđeni na drugačiji život bore se da prežive život u "civilizaciji".

U nešto drugačijoj grčkoj divljini, u filmu Kopač, meštani su zbog ekonomske krize u iskušenju da se odreknu života u prirodi tako što će prodati imovinu i preseliti se u grad. Ali, da li ih grad može podjednako usrećiti?

I Karturan živi u malom rumunskom mestu i sam izdržava svog maloletnog unuka za kog mora da nađe novi dom, dok se istovremeno trudi da ovaj svet napusti dostojanstveno i pronađe svoj mir.
Foto: Promo
U dokumentarnom filmu O jednoj mladosti, hrvatskog reditelja Ivana Ramljaka, pobednika Slobodne Zone 2016, fragmenti sećanja najbližih prijatelja stvaraju filmski portret izuzetno talentovanog mladog fotografa Marka. Njegove crno bele fotografije slikaju zajedničku prošlost, bezbrižnost mladosti, strast i bol odrastanja. Na njima je zauvek zabeležen i onaj neuhvatljivi trenutak kada mladost ustupa mesto zrelom dobu, trenutak kada se "uozbiljimo" i "krenemo dalje", te male izdaje koje neki nikada ne prebole.

I u filmu Jedna od nas, grupa prijatelja na proslavi godišnjice mature vraća se u mladost i suočava sa šokantnom ispovešću zajedničke drugarice, pokušavajući da nađe reči za stvari o kojima se nikada ili retko govori i koje je i kada se izgovore jako teško prihvatiti.

I u porodici grčkih iseljenika u filmu Nedelje povratak u prošlost otkriva zbog čega je nakon trideset godina službe, grčki pravoslavni sveštenik u SAD, Tom Avramis odlučio da napusti svoj poziv, šokirajući porodicu i parohijane koji ga obožavaju. Kada njegova ćerka otkrije stari video koji je snimio o svom životu, odlučuje da snimi film o svom ocu i teretu koji je nosio.
Foto: Promo
Uzidani, jedini kratki film u selekciji, domaćeg autora Igora Simića, politička je satira u kojoj manipulativni premijer privatizuje i zloupotrebljava nacionalno blago da bi spasao zemlju od krize. Da li je takva zemlja dom?

Karte za ovogodišnji festival mogu se naći na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Bioskopa Fontana, bioskopa Cine Grand BIG Rakovica, Kulturnog centra Novog Sada, Niškog kulturnog centra, Cineplexxa Niš. Prikazivanje filmskog programa biće moguće i preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: