"Bekstvo iz Šošenka": Od propasti na blagajnama do retkog dragulja kinematografije

Šanse za uspešne priče o bekstvu iz zatvora nikad nisu dobre. U noći aprila 2012. godine, za Čena Guangčenga je sve bilo okrenuto protiv njega: jedan slepi kineski disident protiv 100 čuvara koji su okruživali njegov dom i selo u provinciji Šandong. Politički aktivizam protiv kineske vlade zaradio je Čenu šest godina onoga što je nazvao "brutalnim" lišenjem slobode, dok su ga redovno premlaćivali - prvo u zatvoru, a kasnije i u kućnom pritvoru.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

15:46

Foto: GettyImages, Valerie Macon / Stringer

Kako bi pobegao, četrdesetogodišnji Čen sačekao je nebo bez meseca, a zatim se popeo na vladin zid oko svoje kuće, oslanjajući se na druga čula koja će ga voditi preko reka i puteva. Gotovo petsto kilometara kasnije, u jednom trenutku puzeći nakon što je slomio kosti u stopalu, begunac je stigao do svog utočišta: Američke ambasade u Pekingu.

Priča o slepom čoveku koji je izbegao aparat za unutrašnju bezbednost sa godišnjim budžetom od 111 milijardi dolara "probudila je kineske borce za prava", kako je svojevremeno pisao "Njujork tajms".

"Internet-policija" posramljene države pokušala je da uguši njegovu priču cenzurom mikro-blogova, platforme za razmenu informacija u Kini slične Tviteru koju je zabranila vlada.

Blokirani pojmovi za pretragu su uključivali pojmove poput "slepa osoba", "ambasada" i "Šošenk".

Pre dvadeset šest godina, "Bekstvo iz Šošenka" prvi put se prikazao u bioskopima, ali put do prihvatanja ovog ostvarenja kao retke zveri kinematografije bio je dug i naporan.
Zatvorska drama u kojoj Tim Robins glumi Endija Dufrena, nepravedno osuđenog za ubistvo svoje supruge i njenog ljubavnika, za šta je dobio dve doživotne kazne, nasuprot Morgana Frimana, koji tumači "Reda" Redinga, takođe na odsluženju doživotne kazne - ujedno i narator u filmu.

Ali devedesete su bile doba eksplozivnih akcionih filmova u kojima su glumili Arnold Švarceneger i Brus Vilis.

U "Šošenku", priči o višedecenijskoj potrazi za iskupljenjem i slobodom, malo toga je davalo naznaku neke "akcije" na koju je publika navikla.

Recenzije su uglavnom bile pozitivne, ali finansijski film je prošao katastrofalno, jer nije zaradio ni milion dolara tokom prvog vikenda, da bi na kraju izvukao 16 miliona dolara (oko 25 miliona danas) na američkoj blagajni od početka prikazivanja.

Ovo nije ni približno dovoljno, a još manje nakon marketinških troškova, da nadoknadi budžet od 25 miliona dolara.
To je bilo tada. Danas je "Bekstvo iz Šošenka" na vrhu liste IMDb-ovih 250 najvoljenijih filmova sa više od milion glasova, prešišavši prethodnog šampiona, film "Kum", još 2008. godine. Čitaoci britanskog filmskog časopisa "Empire" svojim glasovima su postavili ovaj film na četvrto mesto na listi "500 najvećih filmova svih vremena" 2008. godine, a 2011. film je pobedio na anketi omiljenog filma BBC radija.

Kako je zatvorski film u trajanju od 142 minuta, koji traje kao doživotna kazna za većinu publike, postao globalni fenomen?

Ovaj film je tada bio, a potom i ostao, retka zver, jer u svojoj srži govori o odnosima, a svoju priču o odnosima govori muškarcima.

Kako kaže Robins, "Evo filma o prijateljstvu dvojice muškaraca bez automobilske jurnjave". Friman ide korak dalje, govoreći: "Za mene je to bila ljubavna priča. Bila su to dva muškarca koja su se zaista volela".

Odnos Endija i Reda koji se negovao decenijama, odražava intimnu vezu koju su gledaoci postepeno gradili sa filmom, takođe decenijama.

Nabasati na ovaj film dok besciljno vrtite kanale imalo je hipnotički efekat za mnoge: Frimanov sveprisutni glas koji je mamio publiku imao je efekat sirene na mornare. Stiven Spilberg nazvao ga je svojim "žvaka-filmom" - zakoračili biste u njega i ne biste mogli da ga se otarasite. Morate da pogledate ostatak filma.

"Varajiti" je prozvao ovaj film "grubim dijamantom" kada je izašao pre 26 godina, a film je onda istrpeo i pritiske i vreme kako bi postao redak dragulj kinematografije.

Robins je svojevremeno rekao zašto mnogi mogu da se povežu sa ovim filmom:

"Nije bitno u kom zatvoru se nalazite - možda ste zarobljeni u lošem poslu ili lošem braku - ali uvek postoji mogućnost da postoji sloboda - i to u vama samima. Postoji toplo mesto na plaži na koje možemo da dođemo u nekom trenutku svog života - samo je za to potrebno vreme."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: