Premijera filma "Viktorija, 15" na festivalu Beldoks: Nežni dnevnik glasnih devojčica

Sinoć je na festivalu Beldoks svoju svetsku premijeru doživelo debitantsko dokumentarno ostvarenje Mine Petrović, "Viktorija, 15", u okviru srpske takmičarske selekcije, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Kultura

Izvor: Sanja Dojkiæ

Nedelja, 06.09.2020.

13:38

Premijera filma
Foto: Neda Mojsiloviæ

Priča prati petnaestogodišnju Viktoriju iz Smedereva, naizgled sasvim običnu devojčicu koja uživa u fotografiji, provodi vreme u prirodi, farba kosu u dugine boje u šerpi.

Ali Viktorija je i sjajna mlada bubnjarka.

Njena strast prema muzici i disciplinovan rad na njenom talentu odvodi je na međunarodni susret Rok kampa za devojčice na Islandu. Po povratku sa Islanda, koji joj se činio kao magija, suočena je sa realnošću svog okruženja. U filmu se pokazuje da je njeno okruženje ne odbacuje, ali ona svakako oseća da sa njim ne može do kraja da se poveže.
Mina Petroviæ, na snimanju na Islandu, Foto: Neda Mojsiloviæ
Rediteljka Mina Petrović, koja je ujedno i radila i montažu za ovo ostvarenje, kaže za B92.net da su je reakcije publike nakon premijere prijatno iznenadile i da su svi uključeni u ovom projektu imali sreće što je projekcija uopšte održana, s obzirom na pandemiju. Navodi da su Viktorija i njene drugarice takođe prisustvovale premijeri.

"Viktorija je još pre nekoliko meseci gledala finalnu verziju filma, pošto je Beldoks trebalo da bude u maju pa smo imali spreman film već tada. Bila je zadovoljna filmom i time što smo zabeležili njeno prvo putovanje van Srbije i to baš u sklopu Rok kampa na Islandu i mislim da je premijera samo potvrdila i osnažila te inicijalne utiske", kaže Petrović za B92.net.
Foto: Beldocs Promo
Film se snimao u periodu jul-septembar 2019. godine u tri faze. Prva faza je snimana u Viktorijinom rodnom gradu Smederevu, za vreme raspusta, kako bi se opisao njen svakodnevni život kada nema školskih obaveza, poslednjeg dana u toj fazi snimali su Rok kamp u Knjaževcu.

Druga faza je bila posvećena snimanju na Islandu, a treća ponovo u Smederevu. Posebno je bilo zahtevno dočarati vreme provedeno na Islandu zbog vremenskih uslova, ali Petrović smatra da se izborila sa tim izazovom.

"U tom periodu kada smo snimali na Islandu, dan je trajao oko 19-20 sati, a noć 4, bilo je malo neobično prilagoditi se tome. Ali bila sam toliko oduševljena da sam nekako uspela. Vetar je već bio malo veći izazov, prvih par dana je bio relativno podnošljiv, onda je postao baš intenzivan, pa nismo mogli da snimamo dijaloške scene u eksterijeru, iako smo imali par nekih ideja", priznaje Petrović za naš portal.
Foto: Neda Mojsiloviæ
Iako su sve Viktorije ovog sveta drugačije od svog okruženja, Petrović ne želi da ovim filmom poruči da su neka deca bolja od druge.

"Mislim da je ideja iza nje kao konkretnog lika ta da je svako dete posebno na svoj način i da može da se izbori za svoje snove, ako ima podršku roditelja ili okoline, kao što je inicijativa Rok kampa za devojčice u ovom slučaju. Mislim da je vrednovanje talentovane dece jako važno. A mislim i da svako dete krije neki talenat u sebi", smatra Petrović. Iako posmatramo sve iz njene vizure, ovaj film nije samo o Viktoriji.

Viktorija je simbol svih onih devojčica koje žele da menjaju svet, koje su se "usudile" da prvo zakorače a potom i zauzmu svoje mesto u oblasti u kojoj dominiraju dečaci i muškarci. Viktorija je metafora za sve one kojima društvo u kom žive sprečava brz napredak, ali istovremeno one ne dozvoljavaju da im iko gazi snove.

Viktorija, kako joj samo ime kaže, sigurno će pobediti, ne samo za nju samu, nego i za sve devojčice koje se bore za drugačiji svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: