Bomba, sto, bejzbol: Evo zašto je Hičkok majstor neizvesnosti VIDEO

Za Alfreda Hičkoka, koji se rodio na današnji dan 1899. godine, često kažu da je majstor neizvesnosti, ali kako on postiže tenziju u svojim filmovima?

Kultura

Izvor: Sanja Dojkiæ

Četvrtak, 13.08.2020.

13:05

Bomba, sto, bejzbol: Evo zašto je Hičkok majstor neizvesnosti VIDEO
Foto: Getty Images, Express / Stringer

Hičkok je veliki deo uspeha svojih filmova pripisao analogiji koju je nazvao "teorijom bombe", opisujući razliku između šoka i neizvesnosti u filmu.

"Četiri osobe sede oko stola i razgovaraju o bejzbolu ili o čemu god želite. Pet minuta. Veoma dosadno. Odjednom eksplodira bomba. Ti ljudi su odleteli u vazduh. Šta publika ima? Deset sekundi šoka. Sada, napravite istu scenu i recite publici da je bomba ispod tog stola i da će se eksplodirati za pet minuta. Pa, čitava emocija publike je potpuno drugačija, jer ste im dali te informacije", rekao je Hičkok.

U izmenjenoj sceni, reditelj pokaže kadrom da je bomba ispod stola, i sada gledalac ima informaciju da postoji određena pretnja. Informacija koju gledalac takođe ima je da će eksplozija uslediti za pet minuta. Ono što stvara tenziju je što samo gledaoci znaju da je bomba ispod stola, ali ne i likovi u filmu. Tako da kada date takvu informaciju, da je bomba ispod stola, a da za tim stolom sede likovi i pričaju o bejzbolu, postiže se potpuno drugačija atmosfera.

Prema Hičkoku, drugi scenario je više privlačan jer publika aktivno učestvuje u sceni i želi da upozori likove koji su potpuno nesvesni da će odleteti u vazduh. Ono što je bilo pet dosadnih minuta razgovora u prvoj varijanti iste scene sada postaje mnogo napetije jer gledaoci iščekuju da će se desiti nešto. Tada se publika pita da li će likovi za stolom preživeti, da li će shvatiti na vreme šta se dešava, da li ta bomba možda neće eksplodirati. Gledaoci se više udubljuju u scenu i aktivno razmišljaju o posledicama i kako će to da utiče na dalji razvoj priče.

Objasnio je to kroz jednu scenu, ali način na koji komunicirate informaciju od bitnog je značaja kakav efekat ćete postići u publici.

"Ako publika nije investirana u scenu, tenzija nije moguća", rekao je Hičkok svojevremeno.
Foto: GettyImages, Keystone / Stringer
Uzmimo za primer dve scene iz njegovog filma "Ptice".

U jednoj sceni, lik Melani (koju tumači Tipi Hedren) putuje čamcem i približava se luci. Sve deluje mirno i uobičajeno kada se odjednom galeb zaleti i povredi glavu glavne glumice. Toliko joj povredi glavu da ona počinje da krvari. Ova scena ima elemente šoka, ali nam daje i određenu informaciju. Ova scena, naravno, pažljivo je isplanirana i ovo je detalj koji moramo da zapamtimo dok pratimo film.

U drugoj sceni, protagonistkinja izlazi iz škole, seda na klupu i traži u torbi cigarete. A onda se iza nje pojavljuje gavran. Publika je već saznala iz scene koju smo prvo pomenuli da su ptice određena pretnja, a Melani uopšte nije svesna da je ptica iza nje.

Nastavlja da bezbrižno pali cigaretu dok se sve više ptica okuplja iza nje na igralištu i u brilijantnoj montaži prave se rezovi između dugih kadrova njenog lica i kratkih kadrova ptica koje se okupljaju, a svaki put njih je sve više. A onda Hičkok pravi kadar dug oko 20 sekundi sa licem protagonistkinje. Mi znamo da se ptice okupljaju, ali ne znamo u kolikoj meri, ne vidimo ih. U jednom trenutku, Melani primećuje gavrana kako leti, i to samo zato što je bio u njenom vidokrugu, ona ga prati pogledom i tera je da se okrene. Ni publika, a ni ona sama, nije svesna opasnosti dok nam se ne pokaže da se već preko 50 ptica okupilo na igralištu.

Pogledajte tu scenu. Da li ste osetili napetost?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: