Glumica briljirala u potresnoj seriji "Unorthodox" na jeziku koji do tada nije znala VIDEO

Izraelska glumica imala je neverovatan nastup kao jevrejska devojka iz reda hazidizma, govoreći na jidišu, jeziku koji je naučila za samo dva meseca.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2020.

10:20

Glumica briljirala u potresnoj seriji
Foto: Getty Images, Larry Busacca / Staff

Nije tajna da publika obožava dramatične fizičke transformacije glumaca za ulogu, onako kako to čini Kristijan Bejl čitave svoje karijere, ali šta je sa jezičkom transformacijom?

Iako izgladnjivanje ili gojenje za kratak period pred snimanje jeste zahtevan poduhvat, čini se da to ipak može svako, za razliku od učenja potpuno novog jezika za ulogu.

Ono što je zaista impresivno nije samo učenje redova scenarija na jeziku koji ne govorite, već i ulaganje vremena da shvatite šta zapravo govorite.

To je ono što je Šira Haz uradila za svoju neverovatnu ulogu u "Unorthodox", izvrsno urađenoj Netfliksovoj limitiranoj seriji o jevrejskoj devojci koja beži iz svoje zajednice, rađenoj po istinitim događajima.
Dvadesetpetogodišnja izraelska glumica nesumnjivo je pokretačka snaga serije i predstavlja jedan od najzanimljivijih performansa godine.

Dva meseca pre početka snimanja učila je jezik jidiš i imala je časove klavira i pevanja. Takođe je obrijala glavu zbog uloge.

"Nisam uopšte poznavala jidiš, mislim, znale su ga moje bake, ali nikada ga nisam čula u svojoj kući ili nešto slično", rekla je Has tokom telefonskog razgovora u aprilu.

"To nije bilo samo učenje jezika, već i učenje naglaska i šta naglasiti i kako to izgovoriti. Bio je to tako specifičan način da se to radi, svaki mali zvuk koji napravim je bitan", rekla je glumica.

Seriju "Unorthodox" možete gledati na Netfliksu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: