Stenli Kjubrik se oduševio ovom scenom i odmah zvao reditelja: "Kako si uspeo da to uradiš?"

Kjubrik je svojevremeno bio oduševljen specijalnim efektima koji su bili zastupljeni u filmu "Osmi putnik" Ridlija Skota.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

14:56

Stenli Kjubrik se oduševio ovom scenom i odmah zvao reditelja:
Foto: Getty Images, Evening Standard / Stringer

Ali jedna scena ovog naučnofantastičnog filma iz 1979. godine ostavila je poseban utisak na Kjubrika.

Scena u kojoj vanzemaljac izbija iz grudnog koša astronautu Kejnu, kog tumači Džon Hart, jedno je od čuda filmske magije sa praktičnim efektima.

Reditelj nije rekao nikome šta će se desiti, osim glumcu koji je bio žrtva u toj sceni i izazvao iskrenu reakciju kod glumačke ekipe kada je uz vrisak vanzemaljac izbio iz grudnog koša astronauta. Prema Skotu, u novom intervjuu za "Los Anđeles tajms", mehaničari scene impresionirali su čak i Stenlija Kjubrika, koji ga je nazvao nakon što je video film kako bi ga pitao kako mu je to pošlo za rukom.

"Sećam se da me je Kjubrik nazvao rekavši: 'Kako si uspeo to da uradis?'", naveo je Skot.

"Kjubrik je tada rekao: 'Prolazio sam kroz scenu polako, ne vidim rez", naveo je Skot objasnivši šta se desilo u pripremama za scenu.

Efekat je postignut postavljanjem glumca ispod stola, uz lažni torzo na vrhu stola. Skot je rekao da je prizor snimilo više kamera i to samo jednom, "jer jednom kada prospete toliko krvi po čitavom setu ne možete to da očistite brzo".

Skot je naveo da glumci nisu znali ni kako će izgledati stvorenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: