Lista Tarantinovih filmova "od dobrih do najboljih"

Sve je to Tarantino.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

11:08

Lista Tarantinovih filmova
Foto: Gettyimages/Adam Pretty

Kventin je sebe ostvario u više pravaca kada su u pitanju filmovi. On važi za nekoga ko se ostvario u više oblasti, pa je tako i režiser, producent, scenarista, ali i glumac ostavljajući u svakom od ovih poslova svoj pečat, mada je najviše voleo da režira filmove. Prvi značajniji uspeh koji je postigao bio je kada je prodao scnenario za film “Prava romansa”.

Na snimanju su producenti primetili da je Kventin nadaren za pisanje i njegovo ime je postajalo poznato u Holivudu. Godine 1993. na jednoj od zabava upoznaje Lorensa Bendera, koju mu predlaže da napiše scenario, što je Kventin sa zadovoljstvom prihvatio i ubrzo počeo sa pisanjem. Kada je završio svoj scenario, reditelj koji ga je prvi pročitao bio je Monti Helmen, koji se oduševio i pomagao da se dobiju novčana sredstva i honorar za njegov film pod nazivom “Ulični psi”. Film je oduševio kritičare, a Tarantino je sada imao dovoljno veliki podstrek da može sam da poćne sa pisanjem i režiranjem filmova. Tako je ukratko započela karijera jednog od najuticajnijeg reditelja novije istorije filma. Specifičan po svemu, pa lako možete prepoznati koji film je on snimao. Neko misli da je najbolji režiser današnjice, a ima i onih koji smatraju da samo 'reciklira stvari'. Bilo kako bilo, mi vam donosimo listu njegovih filmova "od dobrih do najboljih''.

”Četiri sobe” (”Four Rooms”)

Nova je godina u hotelu Mon Signor. Pratimo doživljaje Teda (T. Roth), kojem je ovo prva noć na poslu recepcionera. Noć će biti grozna, jer će ga u svoje sobe zvati veštice, čudnovati bračni par, a morati će čuvati i gangstersku decu. Radnja je smeštena u hotel "Mon Signor", instituciju koja je četrdesetih i pedesetih bila omiljeno svratište holivudske elite, a sada su došla teška vremena. Ted (T. Roth) se na staru godinu tamo zapošljava kao hotelski potrčko i na prvom danu posla doživljava četiri bizarne dogodovštine (od kojih je svaku napisao i režirao drugi režiser). ”Otporan na smrt” (”Death Proof”)

Priča filma “Death Proof” prati sadističnog lika po imenu Kaskader Majk koji uživa da ubija žene svojim kaskaderskim automobilom za koji on tvrdi da je “100% otporan na smrt”. Svaki put kada dođe u novi grad, on traži kandidatkinje koje će uključiti u svoju perverznu i sadističnu igru “mačke i miša”. Za razliku od svih prethodnih puta, Majk pravi grešku u “kastingu” i uključuje se u jurnjavu sa grupom žena koje su možda čak i luđe od njega. ''Rođene ubice'' ("Natural Born Killers'')

Za ulogu u ovom filmu Džulijet Luis je osvojila nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji u kategoriji ''najbolja glumica“, dok je posebno priznanje žirija otišlo u ruke reditelju filma Oliveru Stounu. ''Rođene ubice'' je filmsko ostvarenje koje je diglo prašinu, o kome se priča i koji je prepričavan, koji ne prestaje da šokira, i nakon svakog prikazivanja tera da se zapitamo o ljudskoj prirodi i mogućim posledicama medijskih mahinacija… ”Đangova osveta” (”Django Unchained”)

Radnja smeštena u vreme nedugo pre početka Američkog građanskog rata na dubokom Jugu i starom Zapadu, film prati oslobođenog roba (Foxx) koji s lovcem na glave (Waltz) kreće u misiju spasavanja svoje supruge (Washington) od okrutnog i harizmatičnog vlasnika plantaže (DiCaprio). Film je pobrao hvalospeve kritičara te je osvojio dva Oskara - za najboljeg sporednog glumca (Waltz) i najbolji originalni scenario (Tarantino) od njih pet. Takođe je osvojio i dve nagrade Zlatni globus u kategorijama ''najbolji sporedni glumac''(Waltz) i ''najbolji scenario'' (Tarantino). "Ubiti Bila 2" (”Kill Bill: Volume 2”)

Akciona drama je film iz 2004. godine i nastavak je filma Ubiti Bila iz 2003. godine. Producent filma je Lorens Bender. Glumačku ekipu čine Uma Turman, Dejvid Karadin, Lusi Lu, Vivika A. Foks, Majkl Madsen, Daril Hana, Gordon Lu i Samjuel L. Džekson. Muziku su komponovali Robert Rodrigez i RZA. Svetska premijera filma je bila održana 16. aprila 2004. u Sjedinjenim Američkim Državama. Budžet filma je iznosio 30 miliona dolara a zarada od filma je 153 miliona dolara. "Prava romansa" ("True Romance")

Američki igrani film snimljen 1993. godine u režiji Tonija Skota, a prema scenariju Kventina Tarantina. Po žanru predstavlja kombinaciju akcionog filma, melodrame i crne komedije. Iako ispočetka nije imao veliki komercijalni uspeh, stekao je brojne pohvale od kritike, a nakon što je Tarantino postao zvezda sa Pulp Fictionom, stekao je i kultni status. Tarantino, čiji je scenario, prema vlastitim tvrdnjama, uneo je brojne autobiografske elemente. Ispočetka je hteo sam da režira film, ali je na kraju pristao da film režira Toni Skot. Na kraju je bio zadovoljan tim izborom, kao i Skotovom odlukom da izmeni kraj filma, smatrajući da bi bio daleko efektniji hepi end. ”Prokletnici” (”Inglourious Basterds”)

Okupirana Francuska. Jevreji. Nacisti. Nemilosrdni gadovi. Bred Pit. Sve to, a i još više, ima film koji će vas već od prve scene odvesti na jedinstveno filmsko putovanje. Radnja filma odvija se tokom Drugog svetskog rata, ali to nije film o Drugom svetskom ratu. Ovo je brza, uzbudljiva i napeta priča, puna uzbuđenja, pucnjave i nasilja – dakle svega onog što se i očekuje od Tarantinovog filma. ”Ubiti Bila 1” (”Kill Bill: Volume 1”)

Četvrti film scenariste i reditelja Kventina Tarantina. Prvobitno je zamišljen kao jedan četvorosatni film, a u distribuciju je pušten u dva dela: u jesen 2003. i proleće 2004. Film je epska drama sa temom osvete. Radi se o mešavini raznih žanrova, kao što su hongkonški kung fu filmovi, japanski samurajski filmovi, italijanski vesterni te japanski stripovi (manga). U filmu se čuju mnogi pop-hitovi, film obiluje referencama na pop kulturu, a brojne su i scene eksplicitnog, mada stilizovanog nasilja. ”Ulični psi” (”Reservoir Dogs”)

Američki akcioni film iz 1992. godine i predstavlja debi Kventina Tarantina u svetu filma. Ovaj film je klasik nezavisnog filma. ''Petparačke priče“ (''Pulp Fiction”)

''Petparačke priče“ je američki akcioni film iz 1994. godine. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnom dijalogu, ironičnoj mešavini humora i nasilja i referenci iz filma i popularne kulture. Nominovan je za sedam Oskara, uključujući najbolji film; Tarantino i Averi su osvojili nagradu za najbolji originalni scenario. Na Filmskom festivalu u Kanu je nagrađen Zlatnom palmom. Veliki komercijalni uspeh revitalizovao je karijeru glavnog glumca, Džona Travolte, koji je bio nominovan za Oskara, kao i Samjuel L. Džekson i Uma Turman. ”Bilo jednom…u Holivudu” (”Once Upon a Time…in Hollywood”)

''Bilo jednom u Holivudu'' je američki kriminalistički film iz 2019. godine reditelja i scenariste Kventina Tarantina, dok su producenti filma Dejvid Hejman, Šenon Makintoš i Kventin Tarantino. Naslovne uloge tumače Leonardo Dikaprio kao Rik Dalton i Bred Pit kao Klif But, dok su u ostalim ulogama Margo Robi, Emil Herš, Margaret Kueli, Timoti Olifant, Ostin Batler, Dakota Faning, Brus Dern i Al Pačino. Svetska premijera filma je bila održana 21. maja 2019. na Kanskom filmskom festivalu, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama počeo da prikazuje od 26. jula 2019. godine.

Budžet filma je iznosio 90 000 000 dolara, a zarada od filma je iznosila 372 400 000 dolara.

Film je dobio pet nominacija za nagradu Zlatni globus i pobedio u tri kategorije, uključujući nagradu za najbolji film (mjuzikl ili komedija) i najboljeg sporednog glumca u igranom filmu (Bred Pit).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: