Posle Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, film "Tomazo" dolazi u bioskope

Tomazo se bori da pomiri svoje nove početke s burnom prošlošću koja ga prati.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages/ Tommaso Boddi
Foto: Gettyimages/ Tommaso Boddi

Poznati američki glumac Vilem Dafo (Willem Dafoe) i reditelj Abel Ferara (Abel Ferrara) ponovo rade zajedno. Nakon filmova Poslednji dan na zemlji (2011.), Pazolini (2014.) u bioskope stiže još jedno zajedničko ostvarenje - film Tomazo. "Tomazo" je prikazan u okviru specijalne projekcije na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a potom na Festivalu autorskog filma u Beogradu, dok će se u redovnoj bioskopskoj distribuciji naći od četvrtka 13. februara.

Tomazo je priča o američkom umetniku koji živi u Rimu sa svojom mladom suprugom Evropljankom Niki i njihovom trogodišnjom ćerkom Didi.

Reditelj i scenarista Abel Ferara postavlja pitanje da li ostareli i namučeni reditelj može da pronađe sreću u ulozi supruga i oca. Pitanje muči i glavnog junaka Tomaza, koga Ferara predstavlja s nežnošću i razumevanjem, a Vilem Dafo ga igra brilijantno i otvoreno. Kako se autor i junak pitaju, tako i publika treba da postavi pitanje da li joj je potreban još jedan film o požudnom, grešnom, a genijalnom reditelju u poznijim godinama – Tomazova posvećenost sopstvenom duhu i Ferarina opširna studija karaktera daju pozitivan odgovor.

Reditelj ističe da film Tomazo nije u potpunosti autobiografski, ali određene paralele postoje, posebno u budističkom pristupu životu.

strana 1 od 29 idi na stranu