Prvi put Oskara je dobio film van engleskog govornog područja: Šta je sa srpskim filmovima? VIDEO

Plakali su i pobednici i gubitnici. Holivud je noćas na 92. dodeli nagrada Američke akademije za film ispisao istoriju.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2020.

12:11

Prvi put Oskara je dobio film van engleskog govornog područja: Šta je sa srpskim filmovima? VIDEO
Foto: Getty/Kevork Djansezian / Stringer

Prvi put Oskara je dobio film van engleskog govornog područja. Južnokorejski "Parazit" osvojio je Oskara za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolji film van engleskog govornog područja.

Prvi put u istoriji za najbolju originalnu muziku Oskara je dobila žena za film "Džoker". Iako su bili favoriti Sem Mendez, Martin Skorseze i Tod Filips nisu dobili nagrade koje su očekivali. Kod glumaca nije bilo iznenađenja Oskara za najbolje glavne i sporedne uloge dobili su Hoakim Feniks, Rene Zelveger, Lora Dern i Bred Pit. Ko je profitirao na kladionicama? Ko je ispunio očekivanja, a ko je iznenadio?

I šta se sve događalo ispred, a šta iza scene najglamuroznije dodele filmskih nagrada? Kada će i srpski film ući u trku za Oskara? O tome su u "Jutru" govorili Srdan Golubović, reditelj, Aleksandra Kovač, kompozitorka, Miodrag Miša Dragićević, glumac, i Ašok Murti, stilista.

"U Holivudu je sve pitanje tržišta i sve je pitanje industrije. Tako da mislim da taj znak da jedan film, koji dolazi iz Azije, koji nije na engleskom jeziku, dobije Oskara za najbolji film, jeste jedan znak industriji i jedno otvaranje ka jednom području koje je ustvari nešto drugo", rekao je Golubović, te dodao:

"Teško da u Holivudu bilo šta što se desi je vezano samo za kvalitet filma, već je pitanje nekih globalnih pomeranja u industriji, pitanje novca, tržišta..."

Pogledajte više u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: