"Bekim Fehmiju je bio glumac koji je među prvima razbio komunističku zavesu"

"Imamo nameru da dugometražni dokumentarni film o Bekimu Fehmijuu, doajenu jugoslovenskog glumišta, prikažemo 15. juna na godišnjicu smrti slavnog glumca i to istovremeno u Prizrenu, Tirani i Beogradu", kazao je Tanjugu novinar i publicista Fahri Musliju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Njegovu ideju podržao je za sada Centar nacionalne kinematografije Albanije, dok kinematografski centar u Prištini nije, ali su ga pre tri dana, kaže, podržali i u Filmskom centru Srbije, pa sada čeka konkurs za dodelu sredstava i nada se da će projekat podržati i Ministarstvo kulture, Grad... Musliju, inače, kaže da je ideja za film o slavnom glumcu nastala kada je počeo da radi monografiju o Fehmijuu neposredno nakon njegove smrti 2010. godine.

"Ta monografija je objavljena na albanskom jeziku 2015. godine, a nakon toga sam završio rukopis na srpskom jeziku. Malo sam se uznenadio kada sam shvatio da nema zainteresovanih izdavača u Srbiji za tu monografiju", kazao je Musliju.

Priča kako ga je jedan mladi reditelj sa Kosova i Metohije stalno "jurio" da snime dokumentari film o Bekimu Fehmijuu.

"Bio sam veoma skeptičan oko tog projekta, jer za snimanje filma ipak treba mnogo para i napora. O nastajanju filmova znam malo, ali sam ipak odlučio da napišem scenario za dokumentarac o Fehmijuu", kazao je Musliju.

Projekat je, navodi, odmah odbijen u Centru kinematografije u Prištini, ali ga je podržao Centar nacionalne kinematografije Albanije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Odlučili smo da sa tim sredstvima počnemo snimanje filma 24. januara. Reditelj je Valmir Tertini koji predaje u nekoj srednjoj školi u Tirani. Jako talentovan i odgovoran čovek. Producent je Jaklid Gaće iz kuće Sinemanija iz Tirane. Tražimo koproducenta iz Srbije. Bio sam u Filmskom centru Srbije pre tri dana i tamo su prihvatili naš predlog. Čekamo konkurs koji će biti raspisan početkom marta, a nadam se i podršci Minsistarstva kulture i informisanja, gradskih vlasti u Beogradu...Mislim da je Bekim Fehmiju to zaslužio", kaže Musliju.

Za njega nema dileme da će rad na filmu o izvanrednom umetniku biti složen proces, jer, dodaje, ne postoji nijedna televizijska izjava Bekima Fehmijua.

"Tonski imamo samo kako govori pesmu 'Čovek peva posle rata' Dušana Vasiljeva u okviru programa Televizije B92. Imamo i intervju Televiziji Priština iz 1968. godine. To je sve...Zato film neće imati naraciju već će o Bekimu Fehmijuu govoriti njegova porodica, filmski reditelji, glumci, prijatelji, školski drugovi iz Beograda, Sarajeva, Prizrena, Zagreba, Prištine, Tirane i Skoplja. O njemu će govoriti i njegove kolege iz Italije, ali i filmske dive poput Irene Papas, Kendis Bergen...", kazao je Musliju.

Među sagovornicima iz Beograda, kako kaže, naći će se Goran Marković, Milan Vlajčić, Branislav Lečić, Puriša Đorđević... Musliju najavljuje i televizijsku seriju od četiri epizode po 45 minuta kojom će ceo projekat biti zaokružen.

"Potrudićemo se da napravimo veliki film baš kao što su to bili karijera i život Bekima Fehmiua...Nije to lako...Imamo ogromnu odgovornost. Bekim je bio glumac koji je među prvima 'razbio' komunističku zavesu i uspeo da snima u inostranstvu. Dok je studirao stalno je govorio svojoj majci da će stići do Holivuda i eto uspeo je", kazao je Musliju.

Bekim Fehmiju je rođen u Sarajevu 1. juna 1936. godine. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića. U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, proslavio se u crnotalasnom filmu "Skupljači perja" koji je dobio Gran pri na Kanskom festivalu, ali je glumio i u drugim zemljama Evrope, naročito u Italiji. Samoinicijativno je prestao da se bavi glumom 1987. godine, kako je rekao, ''u znak protesta zbog antialbanske propagande''. Ubio se u svom stanu u Beogradu 15. juna 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu