Film "Otac" reditelja Srdana Golubovića doživeće svetsku premijeru

Na ovogodišnjem jubilarnom 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, koji će se održati od 20. februara do 1. marta, domaći film ''Otac“ reditelja Srdana Golubovića imaće svetsku premijeru, u okviru programa Panorama.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

15:13

Film
Foto: Maja Medic

Producirano od Film House Baš Čelik, ostvarenje ''Otac“ sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, jedini je srpski film koji će biti prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, a svečana premijera filma zakazana je za prvi vikend festivala, u najprestižnijem terminu.

“Otac” je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, radi očuvanja dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja - postaje heroj.

Reditelj Srdan Golubović, čija su prethodna dva ostvarenja ''Klopka“ (2007.) i ''Krugovi“ (2013.) takođe imala svoje projekcije na Berlinalu, od kojih je poslednji ovenčan nagradom Ekumenskog žirija, o prikazivanju filma ''Otac“ kaže:

"Jako mi je drago, velika mi je čast što je moj film Otac u programu ovogodišnjeg Berlinala, to je moj treći film u Berlinu, što me posebno čini srećnim. To daje neku nadu da ovo što radimo ima nekog smisla. Posebno se zahvaljujem mojim saradnicima, neki od njih su sa mnom još od prvog filma."
Foto: Maja Medic
Osim glumca Gorana Bogdana, koji tumači glavni lik oca Nikole, ostale uloge poverene su i: Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Vahidu Džankoviću, Jovi Maksiću, Nikoli Rakočeviću, Milanu Mariću i Ljubomiru Bandoviću.

Prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece, našli su se i Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Scenario za film potpisuju Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, a film je snimljen u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BIH.

Film su, pored Filmskog centra Srbije, podržali nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, hrvatski fond, slovenački fond, fond BIH, Arte France i ZDF Arte kao i Eurimages fond za koprodukcije.

Producent filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija), u koprodukciji sa kompanijama Propeler film (Hrvatska), Vertigo (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Nemačka), SCCA/Pro.Ba (Bosna).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: