"Prokletstva", bolesti, nesreće: Ovih 5 kultnih filmova zamalo nije snimljeno

Filmska industrija obiluje brojnim kultnim filmovima koji su jednako popularni danas kao i pre mnogo godina kada su snimani.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

11:39

Foto: Gettyimages/ Tim P. Whitby

Ipak, iako su danas veoma popularni i zaradili su milione, mnogi od ovih filmova snimljeni su samo pukom srećom. Njihovi tvorci nailazili su na brojne prepreke tokom snimanja, od bolesti, nesreća, pa sve do "prokletstva".

Predstavljamo vam pet kultnih filmova čije snimanje je bilo zamalo obustavljeno. 1. Psiho (1960)

Oni su knjigu smatrali previše odbojnom i smanjili su Hičkoku njegov uobičajeni budžet. Čak su mu smanjili prihod od filma, jer su bili uvereni da će propasti. Međutim, Alfred je verovao u svoj projekat i pristao da uzme 60 odsto bruto zarade filma, umesto uobičajenih 250.000 dolara.

Kako bi se smanjili troškovi, film je sniman u crno-beloj tehnici, a danas se "Psiho" smatra jednim od njegovih najboljih filmova, koji cene svi filmski kritičari. Ovaj film je uvršćen i među najbolje filmove svih vremena. 2. Čarobnjak iz Oza (1939)

Ovaj svevremeni film morao je da prođe toliko muka i čini se kako je pravo čudo da je uopšte snimljen. Na filmu su radila četiri producenta i tri reditelja pre izlaska u javnost. Ričard Torp, prvi reditelj, dobio je otkaz nakon što se Badi Epsen otrovao šminkom za Limenog Čoveka, a snimanje je prekinuto na dve nedelje. Torp je zamenjen Džordžom Kjukorom, koji je ubrzo napustio ovaj film kako bi radio "Prohujalo s vihorom".

Na njegovo mesto je došao Viktor Fleming, ali ne zadugo. Navodno je Džordž Kjukor otpušten sa snimanja "Prohujalo s vihorom" nakon što je Klark Gejbl proširio trač da je reditelj homoseksualac. Torp se zatim vratio snimanju "Čarobnjaka iz Oza". Osim Badija koji se otrovao šminkom, glumcu Bolgeru je kostim Strašila ostavio ozbiljne ožiljke, a Margaret Hamilton (Zla Veštica sa zapada) dobila je ozbiljne opekotine. 3. Petparačke priče (1994)

"Ovo je najgora stvar ikada napisana. Nema nikakvog smisla: neko je mrtav, pa je onda živ. Predug je, nasilan i 'nefilmski'."

To su govorili o ovom filmu u Tristaru kada su im pisci Rodžer Avari i Kventin Tarantino predali scenario. Direktori studija, očigledno, nisu bili ljubitelji nelinearnih priča, što je ovaj film na kraju i učinilo kultnim. Priča se kako, da nije bilo ozloglašenog Harvija Vajnstina i njegovog brata Boba iz Miramaksa, ovaj film nikada ne bi bio snimljen.

"Kventin je dobio apsolutnu dozvolu da napravi ovaj film baš onakav kakvog ga zamišlja", rekao je Rodžer Avari kasnije medijima. 4. Isterivač đavola (1973)

Samo zahvaljujući velikoj sreći danas možemo da gledamo "Isterivača đavola", jedan od najpoznatijih horor filmova ikada snimljenih.

Ovo je prvobitno bio roman Vilijama Pitera iz 1971, koji je adaptiran u scenario za film, a na veliko filmsko platno ga je preneo reditelj Vilijan Fridkin. Međutim, kada je objavljena, knjiga je dobila dobre kritike, ali je, prema rečima pisca, niko nije kupio. 5. Glup i gluplji (1994)

Film, koji je učvrstio blistavu karijeru Džima Kerija, prvobitno je odbio gotovo svaki veliki studio u Holivudu. Prvo su film odbili zbog naslova koji su smatrali smešnim. Napisala su ga braća Fareli i scenario je morao da bude preimenovan kako bi u studijima uopšte hteli da ga pročitaju.

Na kraju je scenario došao do Nju lajn sinema, čiji je predsednik bio Majkl de Luka. Njemu se priča svidela i pristao je da snimi film. Međutim, izvršnom direktoru Bobu Šejnu se to nije svidelo, ali je posle dužeg razmatranja i on odlučio da prihvati snimanje pod jednim uslovom: da reditelji osiguraju dva vodeća glumca s liste od 25 glumaca koju im je studio dostavio.

Nažalost, svi glumci su odbili ulogu. Tada je jedan od producenata naterao Džima Kerija da pročita scenario budući da je on tada bio "zvezda koja obećava". Njemu se svidelo ono što je pročitao, producentima se svideo on i stvorili su film koji je ušao u istoriju, prenosi portal Bored panda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: