Film "1917" dobitnik glavne nagrade Američkog udruženja producenata

Film "1917" reditelja Sema Mendesa dobitnik je glavne nagrade za najbolji igrani film Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America -PGA), na ceremoniji koju nije prenosila televizija održanoj sinoć u Los Anđelesu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2020.

15:20

Film
Foto: depositphoto/fergregory

Mnogi su izgledali iznenađeno kada je glumica Riz Viderspun objavila dobitnika nagrade, nazvane Deril Zanuk nagrada, čiji dobitnik je 21 od 30 puta dobio i Oskara za najbolji film, uključujući i poslednje dve godine, za filmove "Zelena knjiga" i "Oblik vode".

"Film je inspirisan mojim dedom, Alfredom Mendesom, i želeo sam da odam priznanje njegovom iskustvu", rekao je Mendes koji je bio koproducent i reditelj projekta.

On je takođe rekao da prvi put prisutvuje dodeli nagrada Udruženja producenata (PGA).

Film "1917" izašao je krajem prošlog meseca i već je imao uspeha u ovogodišnjoj sezoni filmskih nagrada, uključujući i neočekivano osvajanje nagrade za najbolji film u kategoriji drame na dodeli Zlatnih globusa ove godine.

Na PGA nagradama film je pobedio konkurente kao što su "Ford versus Ferari", "The Irishman", "Marriage Story", "Parazit" i "Bilo jednom u Holivudu", i sada je već stekao snažan podstrek za dodelu Oskara 9. februara.

U drugim katgegorijama animirani film "Toy Story 4" je dobio glavnu nagradu u toj kategoriji, "Fleabag" za telvizijsku komediju i serija "Černobilj" za najbolju kratku seriju.

Brojne specijalne nagrade dodeljene su tokom večeri za produkciju uključujući glumici Oktaviji Spenser, šefu za sadržaje Netfliksa Tedu Sarandosu, sukreatorki serije "Prijatelji" Marti Kaufman, glumcu i producentu Bredu Pitu i drugim.

Dodelom nagrade Zlatni Globus 5. januara u Los Anđelesu, počela je holivudska sezona dodele filmskih i televizijskih nagrada.

Kao i Zlatni Globus, nagrade PGA i Udruženja filmskih umetnika (Screen Actors Guild -SAG) čija dodela je večeras, posmatraju se kao pokazatelji dobitnika prestižnog Oskara čija svečana dodela je ove godine zakazana za 9. februar.

Večerašnja dodela Udruženja filmskih umetnika (SAG) će takođe biti pažljivo praćena kao naznaka za moguće nagrade Oskara. Poslednje dve godine i njihov izbor je bio i dobitnik Oskara za najboji film -"Zelena knjiga" prošle godine i "Oblik vode" 2018. godine.

Dva od ovogodišnjih vodećih takmičara za nabolji film na Oskarima "Džoker" i "1917" nisu nominovani za najbolju ekipu u nominacijama Udruženja filmskih umetnika.

Večerašnja ceremonija koja se održava u Los Anđelesu će se prenosoti uživo. Među filmovima nominovanim za glavnu nagradu, a to je najbolji glumačka ekipa su ostvarenja "Bilo jednom u Holivudu, "Irishman", "Parazit, "Jojo Rabit" i "Bombshell".

SAG nagrade se smatraju dosta pouzdanim pokazateljima za glumačke kategorije za Oskare pošto članovi Udruženja filmskih umetnika glasaju i u Akademiji filmskih umetnosti i nauke koja glasa za Oskare. Vrlo često je ta nagrada pokazatelj ko će dobiti nagradu najboljeg glumca ili glumice na Oskarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: