Od stripa do najgledanijeg ostvarenja; Otkriveno ko je novi Pingvin u filmu "Betmen"

Reditelj novog filma o Betmenu Met Rivs konačno je potvrdio da će Kolin Farel glumiti Pingvina.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

12:55

Od stripa do najgledanijeg ostvarenja; Otkriveno ko je novi Pingvin u filmu
Foto: Gettyimages/ Michael Tran

Film se trenutno snima, a na Tviteru su se pojavile fotografije sa seta. Upravo se na jednoj od njih vidi i Kolin, nakon čega je Rivs odmah potvrdio njegovu ulogu.

Novi "Betmen" se snima pod radnim nazivom "Osveta", a osim Kolina u filmu glume i Robert Patinson kao Batmen, Pol Dejno kao Zagonetač, Džon Turturo kao Karmajn Falkone, Zoi Krevic kao Žena Mačka.

Film u bioskope stiže 25. juna 2021. godine. Betmen se prvi put pojavio u maju 1939. godine u 27. broju Detektivskih stipova, i nedugo nakon stekao je dotad neviđenu popularnost. U isto vreme su izdavani Detektivski stripovi u kojima je glavni lik bio Betmen i Akcioni stripovi sa Supermenom kao glavnim junakom i ta dva serijala stripova su najduže serije ikad pokrenute (Detektivski stripovi i dan-danas izlaze svakog meseca).

Ubrzo nakon debija u Detektivskim stripovima pokreće se zaseban serijal stripova o Betmenu. Prvi broj je izašao u proleće 1940. kada je ujedno predstavljen i Betmenovog najveći protivnik - Džokera. Detektivske i akcione stripove izdaje DC Komiks, jedna od tri najveće strip kuće u Americi.

Na ideju o Betmenu došao je Bob Kejn, ali je za današnji izgled Betmena zaslužan scenarista Bil Finger. Kejn je Betmena zamislio kao heroja koji je po mnogo čemu podsećao na Supermena: kostim mu nije bio ni izbliza mračan, već je čak imao i različite nijanse crvene boje na sebi; imao je uprošćenu masku, a umesto plašta imao je krila i nije nosio rukavice.
Foto: Gettyimages/ Jack Taylor
Bil Finger je savetovao Kejnu da ukloni krila i stavi plašt i masku, a takođe da ukloni crvene nijanse sa kostima. Tako je nastao Betmenov konačni izgled. Budući da je Kejn došao na ideju o stvaranju takvog superheroja, samo njemu su priznata autorska prava na Betmena. Kejn je kasnije priznao i Fingerov doprinos u stvaranju lika Betmena, ali Finger za života nije imao nikakve koristi od toga.

Betmen se prvi put na malim ekranima pojavio šezdesetih godina u laganoj i komičnoj seriji sa Adamom Vestom u glavnoj ulozi. Tek 1989. godine strip je adaptiran u igrani film. U glavnim ulogama bili su Majkl Kiton kao Betmen i Džek Nikolson kao Džoker. Film je režirao Tim Barton. Film ima tri nastavka: "Povratak Betmena", "Betmen zauvek" i "Betmen i Robin".

Nešto se slično dogodilo i u animiranom filmu. Prvog Betmena animirala je kuća Fanimejšon kasnih šezdesetih, a nakon njih duet Hana i Barbera kroz crtanu seriju Superprijatelji sredinom sedamdesetih. Obe ove serije su izuzetno laganog i optimističkog tona i prilagođene su isključivo dečjoj publici. Prva izuzetno mračna animirana serija o Betmenu nastala je početkom devedesetih i začela DC Animated Universe eru. Vremenom je ova serija dobila mnoštvo nagrada i priznanja. Animirana serija Betmen podstakla je stvaranje animirane serije o Supermenu, a kasnije i serija Liga pravednika i Betmen Budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: