Bob Bajington: Filmovi Emira Kusturice su mi promenili život

Festival nezavisnog američkog filma "Indie Belgrade" biće održan od 12. do 15. decembra u Domu omladine Beograda, a gost festivala nagrađivani američki reditelj Bob Bajington za Tanjug kaže da su mu filmovi Emira Kusturice promenili život.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2019.

14:01

Bob Bajington: Filmovi Emira Kusturice su mi promenili život
Foto: Getty/Michael Loccisano / Staff

Bob Bajington ima prestižnu nagradu sa festivala u Lokarnu, ali i dalje snima isključivo van Holivuda i celu svoju karijeru gradi samo na ovaj način. Osim njegovog novog filma, nagrađivanog ostvarenja "Frensis Ferguson", ove godine će biti i drugih kadrova, lica i priča koje publika neće videti u holivudskim blokbasterima.

Na festivalu će premijerno u Srbiji biti prikazano sedam nezavisnih američkih filmova, a pored razgovora publike sa specijalnim gostom festivala biće održan i master-klas, koji će bti svojevrsno rediteljsko "otvaranje karata" i javno prolaženje kroz ono što čini dobar rad na pripremi filma u nekoj od njegovih ključnih faza realizacije. Brajington za Tanjug kaže da je su filmovi Emira Kusturice promenili njegov život.

"Gledanje Kusturičinih filmova je sjajno umetničko i čulno iskustvo za svakog čoveka. 'Dom za vešanje' je među najboljim filmovima koje sam pogledao u životu. Verujem da svako ko je video taj film misli isto", kaže Brajington.

Među brojnim priznanjima koje je do sada dobio za režiju, najzvučnije nosi ime "Stenlija Kjubrika". Brajingtonu je tu vrednu nagradu uručio poznati reditelj Majkl Mur. "Taj momenat je jako važan za mene. Mnogo pre nego što sam dobio bilo kakvu nagradu, radio sam najbolje što sam umeo. tu nije bilo promena. Odziv nekoga kao što je Majkl Mur na moj rad mnogo mi je značio. sa druge strane, bez obzira na nagrade, ja znam svoj kinematografski put i neću od njega odustajati", kazao je Brajington.

Njegov novi film "Frensis Ferguson" koji će biti prikazan na festivalu Indie Belgrade govori o ženi koja se bavi problemima i monotonijom u svom braku. Prema njegovim rečima, odnosi između ljudi u 21. veku su se promenili u poređenju s tradicionalnim modelima partnerstva od pre nekoliko decenija. "Mislim da su telefoni i aplikacije za upoznavanje drastično promenile stvari, tako da tu nisam u svom elementu", kaže Bajington.

Američki reditelj je sarađivao sa mnogim poznatim glumcima, među kojima su Džejson Švarcman, Olimpija Dukakis i Kijeran Kalkin. "Upravo ta tri glumca su veoma različita. Moj posao je da ih slušam i obratim paznju na njih. Glumci se pripremaju na različite nacine. Džejson voli da postavlja pitanja, Kijeran voli da ima dobar scenario koji razrađuje do najsitnijih detalja. Olimpija je, kao što njeno ime kazuje, legenda. Diktiraće ton svega što radi, bilo da to planira ili ne. Sve u svemu volim glumce, a kada na pravi način uradim scenu sa dobrim glumcem, to je, bez sumnje, najzahvalniji deo posla kojim se bavim", kazao je Bajington.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: