"Moj jutarnji smeh" otvara Pančevo film festival

Pančevo film festival biće otvoren 4. decembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, projekcijom debitantskog filma srpskog reditelja i scenariste Marka Ðorđevića "Moj jutarnji smeh", koji je nedavno osvojio glavnu nagradu na Festivalu autorskog filma u Beogradu, najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2019.

16:07

Foto: Tanja Drobnjak

U ovom filmu, komediji očaja, koja je prikaz života mladih ljudi u Srbiji, jednu od svojih poslednjih uloga ostvario je Nebojša Glogovac.

Ulaz na sve programe Pančevo film festivala je besplatan.

Pored toga što će otvoriti festival, film Marka Ðorđevića biće i deo takmičarskog programa "Svetionici" u kojem će se, sa još 7 ostvarenja različitih filmskih oblika i žanrova, boriti za nagradu "Svetionik za najbolji dugometražni film“.

Filmovi koji će se takmičiti su i "Domovina je mesto u vremenu", četvoročasovni dokumentarni esej Tomasa Hajsea o poslednjih 100 godina nemačke istorije, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinalu a zatim i osvojio glavnu nagradu festivala Visions du Reel.

Inače, Tomas Hajse će biti gost festivala.

U takmičarskom programu naći će se i "Oroslan" slovenačkog reditelja Matjaža Ivanišina, čiji su prethodni filmovi prikazani i nagrađivani na PAFF-u: "Amerika" Italijana Ðakoma Abrucezea, reditelja koji je na prvom PAFFu imao retrospektivu svojih kratkih filmova, i "Katabatik Fisherman" Deana Radovanovića, mladog reditelja čiji film će svoju domaću premijeru imati upravo na PAFFu; „Sick Sick Sick“ brazilske rediteljke Alis Furtado, koji stiže u Pančevo posle premijere u Kanu.

Za nagradu će se boriti i "Isus će ti pokazati put do autoputa", apsurdni SF triler Španca Miguela Ljansa, i "Novalisov Plavi cvet" Brazilca Gustava Vinagrea, dokumentarna ispovest jednog mladića koji kroz ispovest gledaocu pokušava da pomiri svoje naizgled ekstremne želje, ideale i stavove sa društvom i porodicom koji su ga odbacili.
Foto: Tanja Drobnjak
Žiri koji će odlučivati o nagradi Svetionik za najbolji dugometražni film čine hrvatski glumac Leon Lučev, zatim Andrijana Stojković, srpska rediteljka, i Greg de Kuir Džunior. pisac i prevodilac iz Sjedinjenih Država sa adresom u Beogradu.

Takmičarski program "Rani radovi" čini 20 kratkih filmova sa svih strana sveta, pobednika većih i manjih festivala, raznih oblika, žanrova i formi. Neki od filmova koji će biti prikazani u ovoj selekciji su i višestruko nagrađivani "Poslednja slika o ocu" Stefana Ðorđevića, "A sad se spušta veče" Maje Novaković, "She Runs Qiu Yanga, All Inclusive" Corine Sćwingruber Ilić, ali i filmovi nove generacije filmadžija koje su neke od svojih prvih filmskih koraka napravili upravo na PAFF-u.

Reč je o filmovima "Dve" Davida Mađara i "Bambilend" Danila Stanimirovića.

Žiri ove selekcije tradicionalno čini grupa srednjoškolaca i tinejdžera koji će, kroz grupni rad sa mentorkom rediteljkom Majom Miloš, odlučiti o nagradama za najbolji kratki film (nagrada Dimnjak), režiju, scenario, mušku i žensku ulogu, kameru i montažu.

U okviru revijalne i najposećenije selekcije, "Pafforama", koja predstavlja presek festivalskih hitova iz prethodne godine, u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva prikazuju se filmovi "Zlatna rukavica", novi film nemačkog reditelja Fatiha Akina, "Beli, beli svet" Hlinura Palmasona "Odvedi me negde gde je lepo" Ene Sendijarević, "Prekasno je za ranu smrt“ čileanske rediteljke Dominge Sotomajor.

Festival 8. decembra zatvara film koji je dobio dve nagrade na poslednjem Kanskom filmskom festivalu "To mora biti raj" palestinskog reditelja Elije Sulejmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: