"Dnevnik Diane Budisavljević" otvara Valjevske susrete

Film "Dnevnik Diane Budisavljević“, rediteljke Dane Budisavljević otvoriće šesto izdanje Valjevskih filmskih susreta koje se održava od 12. do 15. decembra pod sloganom "Van okvira“.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen / YouTube
Foto: Printscreen / YouTube

Film će biti prikazan na svečanom otvaranju u Centru za kulturu grada Valjeva prve večeri u 20 časova.

Ova biografska drama privukla je veliku pažnju od prvog prikazivanja na Pulskom festivalu, sa kojeg su poneli šest priznjanja, a nagrade se nižu na festivalima širom Evrope, uključujući i nagradu na Slobodnoj zoni.

Do sada je film u bioskopima širom Srbije pogledalo više od 15.000 gledalaca.

U takmičarskom programu Valjevskih filmskih susreta publika će imati prilike da pogleda 18 kratkih igranih filmova mladih autora iz regiona, a najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu "Slobodan Golubović Leman".

Tročlani žiri ove godine čine reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova/takmičarskog programa dodeliće se i nagrada "Mladi autor", koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 din.

Ove godine "Mladi autor" se dodeljuje najboljem direktoru fotografije, a o dobitniku će odlučivati žiri u sastavu Zoran Ðorđević, reditelj, Dušan Ðorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj.

Glavni program čini selekcija kratkih igranih filmova iz regiona u takmičarskoj selekciji, dugometražni filmovi iz zemlje, regiona i ostalih krajeva Evrope, uz propratne programe, koji uključuju Program evropskog filma, muzički program i radionicu.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Valjevo, Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Filmski centar Srbije.

strana 1 od 22 idi na stranu