"Makavejev je došao u našu kulturu iz budućnosti": Svečano otvoren jubilarni 25. FAF

Glumac Svetozar Cvetković otvorio je večeras Festival autorskog filma u Kombank dvorani. Jubilarno 25. izdanje festivala otvorio je omiljeni glumac reditelja Dušana Makavejeva čijem opusu je posvećen FAF.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2019.

20:40

Foto: Tanjug / Milica Nikoliæ

Cvetković je kazao da je Festival autorskog filma rođen da ne ćuti i da se ničega ne plaši.

"Festival pokazuje da se umetnost neće ugušiti u jednostavnosti i bajkama o lagodnom životu. Na naš ponos, Festival je odabrao put suočavanja i realnosti i pokazuje da mi kao kultura i ljudi nismo nestali", rekao je Cvetković i dodao da FAF odaje počast izuzetnim vrednostima naše kulture, kao što je to reditelj Dušan Makavejev.

"Makavejev je došao u našu kulturu iz budućnosti. On nije bio, kao što to neki pretpostavljaju, Rus, ni Bugarin, ni Francuz, iako je živeo u Parizu, već je bio Beograđanin. Sa Bojanom je živeo u vagonu i pravio svoja remek dela. To što FAF predstavlja radove talentovanih, mladih, hrabrih umetnika koje mi još ne poznajemo pokazuje da budućnost iz koje je Makavejev došao zaista postoji", rekao je Cvetković.

U čast velikog reditelja potom je prikazan kratkometražni film "Pečat", jedno od najvažnijih ostvarenja Dušana Makavejeva.

Do 30. novembra u glavnom programu biće prikazana dvadeset i četiri ostvarenja, od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran pri nagradu "Aleksandar - Saša Petrović".

Nakon Cvetkovićevog obraćanja u Kombank dvorani festival je počeo projekcijom filma "Parazit" slavnog južnokorejskog reditelja Bong Džon Hoa, dobitnika "Zlatne palme" ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Reč je o crnoj komediji sa elementima trilera koja suočava imućnu porodicu, opsednutu američkom kulturom i siromašnu - u nemilosrdnoj potrazi za egzistencijom.
Foto: Tanjug / Milica Nikoliæ
Glavni takmičarski program po prvi put profilisan tako da ga čine pretežno prvi, drugi ili treći film mladih autora koji još nisu afirmisani na nivou, na primer, Kana, a za koje Savet FAF-a smatra da će u budućnosti biti okosnica velikih festivala.

U tom kontekstu u konkurenciji su dva srpska debitantska filma - "Asimetrija" Maše Nešković, koja je svetsku premijeru imala na festivalu u Sao Paolu i "Moj jutarnji smeh" Marka Ðorđevića.

Mladi autor iz Kragujevca snimio je film van Beograda, a na FAF-u ima domaću i svetsku premijeru.

Inače, u tom filmu je poslednju ulogu ostvario Nebojša Glogovac.

Tu su i srpsko-kinesko-nemački film "Od sutra počinjem da" reditelja i direktora fotografije Ivana Markovića i koreditelja Vua Linfenga, kineski „Prezent perfekt" rediteljke Šengze Zu, koja je ove godine pobedila u Roterdamu, a svoj film je sastavila od lajv strimova svakodnevnog života na kineskim platformama poput Fejsbuka i Tvitera, kao i islandski kandidat za Oskara "Beli, beli dan" Hlinora Palmasona.
Foto: Tanjug / Milica Nikoliæ
U konkurenciji je ruski film "Pritka" Kantemira Balagova, koji ima 28 godina i pripada novoj generaciji, posle Balabanova, Sokurova i Zvjaginceva.

Sokurov je bio njegov filmski učitelj, ali je Balagov, kome je "Pritka" drugi film, našao osobeni stil koji su zapadni kritičari već definisali kao poeziju surovosti ili poeziju jeze.

Film iz Gvatemale "Naše majke" Cezara Diaza, koji je dobio nagradu za najboljeg debitanta u Kanu, surova je priča o tome šta se događa pre korporativnog kapitalizma, o nasilju vojne hunte nad civilima što, nažalost, može biti proročanstvo za ceo region istočne Evrope.

U filmu "Mačka u zidu" bugarske autorke Vesela Kazakova i Mina Mileva bave se Londonom i migrantima, dajući na suptilan način sliku Britanije iz ugla stranaca.

Film ima rukopis ženskog pisma, koji nije direktan, ali na fin način podriva administrativni sistem koji vlada zapadnom Evropom.

U konkurenciji je i "Vatra će doći" Olivera Laksea, špansko-francuski film koji je dobio nagradu žirija u programu "Izvestan pogled" u Kanu. Filmove u Glavnom programu ocenjivaće žiri koji čine reditelj Ognjen Glavonić (Srbija), rediteljka Hana Jušić (Hrvatska) i filmski kritičar Ariel Švajcer (Francuska).

Oni će dodeliti Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" za najbolji fillm, nagradu za najbolju režiju i novoustanovljenu nagradu "Gordan Mihić" za najbolji scenario, a u konkurenciji je 12 filmova.

Sa velikih festivala u Glavni program FAF-a, ali van konkurencije, stižu filmovi velikih autora - već pomenuti kanski pobednik "Paraziti", pobednik Berlinala "Sinonimi" Nadava Lapida, "Talaso", u kojem glume Mišel Uelbek i Žerar Deparđe, "Bakurau" Mendoze Filjoa, "Žao nam je što smo vas propustili" Kena Louča, "Zviždači" Kornelija Porumbojua, "Jezero divljih gusaka" Dijao Jinana, "Mala zombi" Bertrana Bonela, "To mora da je raj" Elije Sulejmana, "Izdajnik" Marka Belokija, "Tomaso" Ejbela Ferare i "Mali Džo" Džesike Hausner.

Jubilarni, 25. Festival autorskog filma odaće počast istaknutom teoretičaru i istoričaru filma, kritičaru i autoru profesoru Vladi Petriću, koji je imao posebnu vezu sa tim festivalom, dodeljujući nagradu za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, ustanovljenu u čast Slavka Vorkapića.

Glavna lokacija festivala će biti Kombank dvorana, a festival će se odvijati i u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu "Fontana", bioskopu "Vlada Divljan", Domu kulture Studentski grad, bioskopu "Art" Kolarčeva zadužbina, u obe zgrade Kinoteke, kao i u bioskopu "Dragan Nikolić".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: