Lista najboljih filmskih ekranizacija romana Stivena Kinga

Američki književnik Stiven King je tokom svoje dugogodišnje karijere izdao šezdesetak romana koji su prodati u više od 350 miliona primeraka.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

13:37

Lista najboljih filmskih ekranizacija romana Stivena Kinga
Foto: Gettyimages/ Larry French

Najplodonosniji pisac svih vremena autor je popularnih horor, naučnofantastičnih romana koji su dobili i svoje izvrsne filmove, mini-serije i stripove.

U bioskopima je ekranizacija Kingovog romana "Doktor Slip", dugo očekivani nastavak "Isijavanja", napisan 2013. godine.

Doktor Slip, odnosno dečak Deni Toranc iz "Isijavanja", u novoj ekranizaciji Kingovog romana je odrastao čovek koji pati od istih demona, alkoholizma i nasilja, koji su opsedali i njegovog oca. Četrdeset godina nakon njegove zastrašujuće posete hotelu Overluk u "Isijavanju" Deni je još istraumiran, ali počinje da koristi svoj dar kako bi komunicirao s preminulim u lokalnom bolničkom centru. Njegova priča doživljava zaokret nakon što upoznaje mladu devojku koja takođe ima "sjajne" moći. Denija igra Juan Makgregor, koji kaže da je svet opasno, hladno mesto. Scenarista i reditelj filma je Majk Flanagan (“The Haunting of Hill House”), a posebna poslastica za ljubitelje Kjubrikovog horora jeste činjenica da su se i bliznakije vratile te da krv i dalje šiklja iz liftova. Podsećamo, Kjubrikova adaptacija istoimene novele Stivena Kinga iz 1977. godine prvi put je prikazana pre 40 godina. Film prati alkoholičara i pisca Džeka Torensa kojeg je igrao Džek Nikolson. Zajedno sa suprugom i sinom Denijem useljava se u zatvoreni hotel Vidikovac, gde bi Džek trebalo da završi roman. Dečak Deni, koji ima parapsihološke sposobnosti, i njegov otac zlostavljač Džek počnu da se sukobljavaju sa zlim duhovima koji pohode hodnike Vidikovca i grešnu sobu 237.

Kjubrikovo "Isijavanje" kao svedočenje o režiranju sletanja na Mesec

Svi Kjubrikovi filmovi imaju neku scenu u kupatilu, ali samo "Isijavanje" ima sobu 237. Mnogi filmovi imaju svoje provokativne interpretacije, ali nijedan kao "Isijavanje" Stenlija Kjubrika. Vodeća teorija o kodovima je i ta da "Isijavanje" predstavlja Kjubrikovo priznanje o pomoći vladi SAD u kreiranju televizijskog prenosa lažnog sletanja Apola 11 na Mesec. Prvi film ikada napravljen prema Kingovim književnim motivima, a režirao je Brajan de Palma 1976. godine. King je tada imao 26 godina i otkup filmskih prava doneo mu je svega 2.500 dolara. Sisi Spejsek je igrala problematičnu devojku Keri, koja se sveti svojim vršnjacima zlostavljačima uz pomoć telekinetičkih sposobnosti. Film je postao instant hit, a svi se sećaju scene pod tušem i krvavog finala. Prema mišljenju stručnjaka, sa sedam nominacija za Oskara "Bekstvo iz Šošenka” je jedan od najboljih filmova svih vremena, a nastao je prema romanu koji je King napisao 1982. godine. Zatvorski film donosi priču o bankaru koji je osuđen na dve doživotne robije, ali koji postaje važan faktor u zatvorskoj hijerarhiji i neobičnim događajima koji će se razviti iz njegovog prijateljstva sa zatvorskim švercerom. Zatvorenike su maestralno odigrali Tim Robins i Morgan Frimen, a film je režirao Frank Darabont. Frank Darabont je režirao još jednu zatvorsku dramu iz pera Stivena Kinga, u kojoj su igrali Tom Henks i Mišel Klark Dankan. Priču nam donosi Pol Edžkomb, čuvar u zatvoru, u odeljenju za smrtne kazne. Tamo će se uskoro pojaviti čovek natprosečne građe, visine i težine, osuđen za ubistvo I silovanje dve devojčice. Njegove natprirodne sposobnosti će uticati na živote čuvara i upravnika zatvora. “Groblje kućnih ljubimaca” je ekranizacija novele horor majstora za koju je pisao scenario. U ovoj priči kućni ljubimci i ljudi oživljavaju nakon smrti i vode u samo srce tragičnih događanja, a govori o porodici Krid, koja se doseljava u malo mesto, gde je prometna ulica ispred njihove kuće uzrok smrti brojnih kućnih ljubimaca, gde će stradati i njihov mačak Kraš. Priča o grupi zlostavljanih dečaka koji se okupljaju kada ih počne proganjati demon koji se transformiše u klovna doživela je ekranizacije u vidu mini-serije, filma iz 2017. godine, dok je druga filmska verzija u bioskopima prikazana prošlog meseca. Klovn koji uznemirava decu da bi se hranio njihovim strahom nepovratno je promenio naš odnos prema kanalizacijskim odvodima u kojima je obitavao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: