"Borba Titana": Obračun iz koga je samo jedna strana mogla da izađe kao pobednik FOTO / VIDEO

Šta se dogodilo 1966. godine na čuvenoj automobilskoj trci izdržljivosti u Le Manu kada je, u iscrpljujućoj višečasovnoj "borbi Titana" Ferarijev tim nakon mnogo godina na vrhu, skinut s trona?!

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2019.

12:24

Foto: Promo

Odgovor na to pitanje daje istinita filmska priča "Le Man '66: Slavna 24 sata", čiji su glavni akteri čuveni konstruktor sportskih automobila Kerol Šelbi i njegov prijatelj vozač Ken Majls.

Glumci Kristijan Bejl i Met Dejmon oživeli su biografsku avanturu o 24-časovnoj automobilskoj trci u Le Manu, u kojoj se iscrpljujuća vožnja može uporediti s borbom za život i smrt. Ona je brutalna, opasna i veoma rizična za same vozače.

Film prikazuje kulminaciju sukoba koji je šezdesetih godina besneo u kancelarijama Enca Ferarija i Henrija Forda. Obračun, iz koga je samo jedna strana mogla da izađe kao pobednik.
Foto: Promo
Kristijan Bejl je bio bajker i godinama je učestvovao u moto-trkama, sve dok nije ozbiljno povredio ruku. Tada je obećao svojoj porodici da se više time neće baviti. Ali kada je saznao da će u filmu "Le Man '66: Slavna 24 sata", tokom snimanja zaista voziti trkačke automobile, rado je prihvatio ulogu.

Ken Majls, koga igra u filmu, bio je auto-mehaničar inženjerskih veština koji je, koga je profesionalni vozač Kerol Šelbi, u tumačenju Meta Dejmona, nagovorio da za Ford zajedno konstruišu automobil koji bi bio, kao verodostojan protivnik, izašao na crtu Ferarijevom timu u Le Manu 1966. godine.

"Postoji sloboda igranja stvarnih likova, oni imaju svoju ekscentričnost, svoj glas, sve ti je upravo tu. Imaš slobodu da iskoristiš sve to. Možete da pogledate video ili da dovedete čoveka na set i razgovarate sa njim. Osećam se mnogo slobodnije kada igram stvarnu osobu zato što znam da to nije moj lični ego", rekao je Kristijan Bejl o svojoj ulozi Kena Majlsa. Rediteljska palica prepuštena je Džejmsu Mangoldu, nominovanom za nagradu Oskar za film "Logan", koji o svom najnovijem ostvarenju kaže:

"Danas imamo kompjutere u automobilima i sa većom preciznošću znamo šta će on uraditi. Vozači su tada morali da ulete u auto za koji nisu imali pojma koliko će izdržati. Bilo je potrebno napraviti auto koji ćete voziti i da pri tome razmišljate da li će on eksplodirati."

Pored Meta Dejmona i Kristijana Bejla, ostale uloge tumače Džon Berntal, Džoš Lukas, Katrina Balfi drugi.
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: