Dobitnik Zlatne palme otvara 25. FAF

Ovogodišnji Festival autorskog filma obeležiće premijere filmova koji su odneli prestižne nagrade na Berlinskom i Kanskom festivalu

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

16:19

Dobitnik Zlatne palme otvara 25. FAF
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Novo ostvarenje Bong Džon-hoa "Parazit" svečano će otvariti 25. FAF, 22. novembra u Kombank dvorani, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Kombank dvorani.

"Parazit" slavnog južnokorejskog reditelja Bong Džon-hoa je dobitnik Zlatne palme ovogodišnjeg Kanskog festivala.

U pitanju je crna komedija sa elementima trilera koja suočava imućnu porodicu, opsednutu američkom kulturom, i siromašnu - u nemilosrednoj potrazi za egzistencijom. Ova porodična tragikomedija prikazuje neizbežni sudar koji nastaje kada Ki vo, najstariji sin porodice od četiri odraslih koji su nezaposleni, dobije ponudu za dobro plaćen učiteljski posao u bogatoj porodici Park…

Veoma sadržajan program festivala upotpuniće i film izraelskog reditelja Nadava Lapida "Sinonimi".

Ovo ostvarenje je ponelo najprestižniju nagradu Berlinskog festivala Zlatni medved. Izraelsko-francusko-nemačka koprodukcija je, osim glavne nagrade Berlinskog festivala, osvojila i nagradu kritike Fipresci.

Kritika ga je opisala kao izuzetno originalno delo sa oštrom i suptilnom političkom porukom.

Srdan Golubović, predsednik saveta FAF-a, napominje da će u okviru glavnog programa ovogodišnjeg festivala do 30. novembra biti prikazano preko 20 ostvarenja, od kojih će se 12 filmova takmičiti za Gran Pri festivala "Aleksandar Saša Petrović".

"Preda nama je jedan od najintigrantnijih programa festivala do sada. Naš festival je kroz plakat posvećen hipnotičnom i maštovitom svetu Dušana Makavejeva. U Kombank dvorani pre pojekcije filmaova u Glavnom programu od 19 sati, biće prikazivani kratki filmovi Dušana Makavejeva" kazao je Golubović.

Za njega nema dileme da će iz Glavnog programa festivala veliku pažnju publike privući ostvarenje "Vatra će doći" Olivera Laksea.

"Španko-francuski film vizuelno silovita priča o dramaturgiji neminovnosti. Taj film vizuelno pripovedanje stavlja isred dramske radnje" kazao je Golubović i dodao da će na FAF-u publika videti i novo ostavrenje Kena Louča "Žao nam je što smo vas propustili".

Festival zatvara ostavrenje "Talaso" Žilijema Nikloa u kojem igraju Mišel Uelbek i Žerar Depardije, kazao je Golubović i najavio da će nagrada za najbolji scenario u Glavnom takmičarskom programu na FAF-u od ove godine nositi ime našeg slavnog scenariste Gordana Mihića.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
"Naša želja je da ta nagrada bude posveta jednom od najznačajnijih jugoslovesnkih autora i ključnih scenarista Crnog talasa",kazao je Golubović.

Ove godine su se među filmovima u Glavnom programu našla ostvarenja mladih autora koji će prema rečima Stefana Ivančića, člana Saveta festivala obeležiti budućnost kinematografije.

U tom kontekstu biće prikazana dva srpska debitantska filma. "Asimetrija" Maše Nešković je nedavno imala svetsku premijeru na festivalu u Sao Paulu, a pored toga premijerno će biti prikazan "Moj jutarnji smeh" Marka Ðorđevića.

"Reč je o izuzetno specifičnom filmu mladog autora iz Kragujevca u kojem poslednju ulogu na filmu ima Nebojša Glogovca", naveo je Ivančić.

Pomenuo je i ostvarenje "Od sutra počinjem da..." Ivana Markovića koji živi u Berlinu i koji je autor filma "Centar", koji je pobedio na ovogodišnjem festivalu Beldoks.

Sa Islanda dolazi film "Beli beli dan" Hlunara Palmansona koji je učestvovao na nedelji kritike u kanu ove godine.

"Reč je o islandskom predstavniku za nagradu Oskar i prema pisanju američkih medija jedan od ozbiljnih kandidata za najprestižniju filmsku nagradu u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područija", kazao je Ivančić.

Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, napominje da je Glavni program FAF-a među najboljima u prethodnih šest izdanja festivala.

Kaže i da film "Pritka" na FAF dolazi iz Rusije, u režiji Kantemira Balagova, koji ima 28 godina i predstavlja novu generaciju ruskih filmadžija.

"Ovo mu je drugi film, a kritičari su njegovo ostvarenje krstili poezijom jeze. Balagov je jedan od najvažnijih mladih autora na svetu", kazao je Vučinić i dodao da iz Gvatemale dolazi film "Naše majke", koji je nagrađen za najbolje debitantsko ostvarenje na festivalu u Kanu.

"To je surova priča o svemu što se dešavalo u Gvatemali pre korporativnog kapitalizma. Nasilje vojne hunte nad civilima dominira filmom", kazao je Vučinić.

Glavna sala FAF-a i ove godine će biti Kombank dvorana, dok će se festival oodvijati i u Domu u omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu "Fontana", Centru za kulturu "Vlada Divljan", Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu- Kolarčeva zadužbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: