Odgovor reditelja Marvelovih filmova: "I gangsterski filmovi su bili odvratni"

Izjava reditelja Martina Skorsezea da filmovi o Marvelovim superherojima nisu kinematografija pokrenula je burnu raspravu u Holivudu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

15:55

Odgovor reditelja Marvelovih filmova:
Foto: EPA/Giorgio Benvenuti

Autori poput Kena Louča i Frensisa Forda Kopole saglasni su sa Skorsezeom, pa čak idu i korak dalje u kritikama, dok brojni glumci i reditelji iz Marvelovog filmskog univerzuma staju u odbranu svojih dela.

Skorseze je filmove o strip junacima uporedio sa vožnjama u zabavnom parku, dok je reditelj kultnih filmova "Kum" i "Apokalipsa danas" Frensis Ford Kopola po tom pitanju još brutalniji.

"Martin Skorseze je u pravu kad kaže da Marvelovi filmovi nisu kinematografija, zato što očekujemo da od kinematografije nešto naučimo, da nešto dosegnemo, neko prosvetljenje, znanje, inspiraciju", rekao je Kopola.
View this post on Instagram

Many of our grandfathers thought all gangster movies were the same, often calling them “despicable”. Some of our great grandfathers thought the same of westerns, and believed the films of John Ford, Sam Peckinpah, and Sergio Leone were all exactly the same. I remember a great uncle to whom I was raving about Star Wars. He responded by saying, “I saw that when it was called 2001, and, boy, was it boring!” Superheroes are simply today’s gangsters/cowboys/outer space adventurers. Some superhero films are awful, some are beautiful. Like westerns and gangster movies (and before that, just MOVIES), not everyone will be able to appreciate them, even some geniuses. And that’s okay. ❤️

A post shared by James Gunn (@jamesgunn) on

"Ne znam da li iko išta dobija od stalnog gledanja jednog te istog filma. Martin je bio fin kada je rekao da to nije kinematografija. Nije rekao da je to odvratno, što ja upravo tvrdim", dodao je Kopola.

Reagujući na kritike uglednih kolega, reditelj Marvelovih "Čuvara galeksije" Džejms Gan napisao je na svom profilu na Instagramu da su "naše dede smatrale da su svi gangsterski filmovi isti, često ih nazivajući 'odvratnim'".

"Naše pradede mislile su isto o vesternima... Superheroji su jednostavno današnji gangsteri, kauboji, svemirski avanturisti. Neki superherojski filmovi su grozni, neki su divni... nisu svi sposobni da ih cene, pa čak i pojedini genijalci. I to je u redu", napisao je Gan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: