Odgovor reditelja Marvelovih filmova: "I gangsterski filmovi su bili odvratni"

Izjava reditelja Martina Skorsezea da filmovi o Marvelovim superherojima nisu kinematografija pokrenula je burnu raspravu u Holivudu.

Izvor: B92, N1
Podeli
Foto: EPA/Giorgio Benvenuti
Foto: EPA/Giorgio Benvenuti

Autori poput Kena Louča i Frensisa Forda Kopole saglasni su sa Skorsezeom, pa čak idu i korak dalje u kritikama, dok brojni glumci i reditelji iz Marvelovog filmskog univerzuma staju u odbranu svojih dela.

Skorseze je filmove o strip junacima uporedio sa vožnjama u zabavnom parku, dok je reditelj kultnih filmova "Kum" i "Apokalipsa danas" Frensis Ford Kopola po tom pitanju još brutalniji.

"Martin Skorseze je u pravu kad kaže da Marvelovi filmovi nisu kinematografija, zato što očekujemo da od kinematografije nešto naučimo, da nešto dosegnemo, neko prosvetljenje, znanje, inspiraciju", rekao je Kopola.

"Ne znam da li iko išta dobija od stalnog gledanja jednog te istog filma. Martin je bio fin kada je rekao da to nije kinematografija. Nije rekao da je to odvratno, što ja upravo tvrdim", dodao je Kopola.

Reagujući na kritike uglednih kolega, reditelj Marvelovih "Čuvara galeksije" Džejms Gan napisao je na svom profilu na Instagramu da su "naše dede smatrale da su svi gangsterski filmovi isti, često ih nazivajući 'odvratnim'".

"Naše pradede mislile su isto o vesternima... Superheroji su jednostavno današnji gangsteri, kauboji, svemirski avanturisti. Neki superherojski filmovi su grozni, neki su divni... nisu svi sposobni da ih cene, pa čak i pojedini genijalci. I to je u redu", napisao je Gan.

strana 1 od 21 idi na stranu