Filmovi fantastike, reditelj Američkog nindže, šetnja zombija i trka za Koskara

Festival srpskog filma fantastike održaće se po 13. put, u Studentskom kulturnom centru Beograda, od 17. do 20. oktobra.

Izvor: B92, N1
Podeli
Foto: gettyimages/  Sean Gallup
Foto: gettyimages/ Sean Gallup

Takmičarskom programu biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok će u informativnom programu, van konkurencije, biti prikazano još tridesetak, najavio je tim Festivala.

Pored domaćih filmova, publika će moći da gleda naučnofantastičke, fantastičke, fantazijske i horor filmove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, SAD, Kanade, Rusije, Kine, Velike Britanije, Irske, Španije, Portugalije, Andore, Francuske, Belgije, Holandije, Danske, Finske, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Malezije, Južne Koreje, Perua, Argentine.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu "Koskar".

Domaći filmovi će se boriti za "Koskara" u kategoriji najboljeg filma, najboljeg scenarija, i najboljih vizuelnih efekata, a ove godine i za najbolju režiju. Filmovi iz drugih zemalja bivše Jugoslavije nadmetaće se u kategoriji najboljeg regionalnog filma, a ostvarenja iz drugih zemalja u kategoriji najboljeg stranog filma.

O nagradama će odlučiti žiri: Feti Dautović, filmski i TV producent, Nikola Majdak, animator i režiser i Ivana Panić, producentkinja.

Na konkurs Festivala srpskog filma fantastike stiglo je 78 filmova, od čega 31 domaći, sedam iz drugih zemalja bivše Jugoslavije i 40 iz sveta. Filmove za takmičenje odabrali su selektor domaće i regionalne selekcije Jovan Ristić i selektor inostrane selekcije Mladen Milosavljević.

U informativnom programu biće prikazana tri domaća dugometražna filma fantastike, od kojih dva premijerno. Jedan od njih, "Čuj mali čoveče" Marka Žunića biće predstavljen publici na otvaranju Festivala, 17. oktobra.

Ljubiteljima horora i fantastike predstaviće se gosti iz Hrvatske Luka Hrgović i Dino Julius kratkim filmom "Slice of Life", smeštenim u isti "filmski univerzum", kao i kultni "Blade Runner".

Biće prikazan i film "Shocker", specifična monodrama s elementima fantastike u kojoj je glavni lik ženska verzija "Džokera".

Specijalni gost festivala je reditelj Sem Firstenberg, čiji stvaralački opus uključuje žanrove od komedije, preko akcije, do naučne fantastike i horora. Firsternberg, najpoznatiji po filmovima serije "American Ninja", održaće masterklas tokom Festivala.

Biće prikazana i trosatna selekcija omladinskih i dečijih filmova fantastike "BUDUĆNOST JE STIGLA", s Revije filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije. Program je napravljen u saradnji sa Centrom amaterskog filma Srbije, Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom.

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 19. oktobra održaće se šesti "Belgrade Zombie Walk". Cilj "Štenje zombija" je da promoviše Festival i skrene pažnju na značajne segmente filmske umetnosti: masku, šminku i specijalne efekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu