Venecijanski festival: Odlični filmovi, glamurozne zvezde i kontroverze

Izbor filmova na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji obećava sve ono što ovaj događaj čini uzbudljivim - odlični filmovi, glamurozne zvezde i kontroverze.

Kultura

Izvor: Hina, N1

Ponedeljak, 26.08.2019.

10:03

Venecijanski festival: Odlični filmovi, glamurozne zvezde i kontroverze
Foto: Vittorio Zunino Celotto / Staff

Kao uvertira u 76. izdanje festivala poslužile su usijane rasprave o tome kako je, ponovo, broj rediteljki u zvaničnoj konkurenciji veoma mali. Diskutovalo se i o tome da li striming platforme, poput Netfliksa, treba da učestvuju na. Na kraju, tu je i činjenica da će u Veneciji biti prikazan novi film kontroverznog Romana Polanskog.

Festival će 28. avgusta otvoriiti porodična drama "Istina" japanskog reditelja Hirokazua Koride, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatne palme u Kanu za film "Porodične veze". Film s vrhunskom glumačkom postavom u kojoj su, među ostalima, Ketrin Denev, Žilijet Binoš i Itan Houk, prvi je koji je Korida snimio van svoje zemlje.

Za vreme održavanja festivala crvenim tepihom će se prošetati mnoge zvezde, poput Meril Strip, Breda Pita, Džonija Depa, Skarlet Johanson i Roberta Patinsona. Najavljena je mogućnost da u Veneciju, pred kraj festivala, stigne i Mik Džeger.

To pokazuje koliko je Venecija postala važna za Holivud. Mostra je prva velika pozornica potencijalnim kandidatima za Oskara. Proteklih godina mnogi filmovi koji su premijerno prikazani u Veneciji osvajali su Oskare u raznim kategorijama, uključujući "Romu", "La La Lend" i "Oblik vode".

Na Mostri će biti prikazan film "Džoker", negativac iz Betmena, koji je dobio svoj film, a u njemu glume Hoakin Finiks i Robert de Niro. Reditelj je Tod Filips.

"Ad Astra" će biti prvi izlet nagrađivanog reditelja Džejmsa Greja u naučnu fantastiku. Astronauta u toj svemirskoj odiseji glumi Bred Pit.

"Čekajući varvare" s Džonijem Depom i Robertom Patinsonom zasnovan je na romanu južnoafričkog pisca JM Koecea o useljavanju i rasizmu. Velika se rasprava još očekuje o produkcijama koje će predstaviti striming platforme.

Venecija je po tom pitanju otvorenija od Kana, koji ih je isključio iz svog takmičarskog programa zbog sukoba oko distribucijskih prava. Rezultat toga je da su dva Netfliksova fima, drama "The Laundromat" o panamskim dokumentima u režiji Stivena Soderberga s Meril Strip i Garijem Oldmanom u glavnim ulogama i poluautobigrafska drama o razvodu "Priča o braku" Noe Bombaša sa Skarlet Johanson i Adamom Drajverom u konkurenciji za Zlatnog lava.

Još je kontroverznija činjenica da od 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava samo dva potpisuju žene. Organizatori su to nastojali da poprave imenovanjem argentinske rediteljke Lukrecije Martel predsednicom žirija.

Ali najverovatnije da će jedan čovek zaseniti sva druga pitanja - Roman Polanski. Njegov novi film "J'accuse (An Officer and a Spy)" je istorijska drama o aferi Drajfus, zloglasnom slučaju antisemitizma u Francuskoj na kraju 19. i početku 20. veka, s Žanom Dižardenom u glavnoj ulozi.

Polanski (86) je ove godine izbačen iz članstva Američke akademije filmskih nauka i umetnosti zbog seksualnog odnosa s 13-godišnjom devojčicom 1977. godine. Američko pravosuđe i danas ga smatra beguncem. Upitan da li će doći u Veneciju, gde ga je pozvao direktor festivala Alberto Barbera, još nema odgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: