"Kralj Petar Prvi" i "Delirijum tremens" srpski kandidati za Oskara

Drama "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog i tragikomedija "Delirijum tremens" Gorana Markovića jedini su prijavljeni filmovi na konkurs Akademije filmske umetnosti i nauke za srpskog kandidata za nagradu Oskar, koji ističe u ponoć, rekao je Tanjugu Mirko Beoković, generalni sekretar AFUN.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.08.2019.

15:00

Foto: Gettyimages / Handout

Oba filma, prema rečima Beokovića, ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćeni, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u Srbiji.

"Konačnu odluku o našem kandidatu za nagradu Oskar doneće polovinom septembra specijalna komisija AFUN koja broji 24 člana. To su nova pravila Američke akademije za film i nauku", kazao je Beoković.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata.

Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a tu su još i Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski...

Film Gorana Markovića "Delirijum tremens" je priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Glavnog junaka igra Tihomir Stanić, a tu su još i Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: