Počast Makavejevu na Sarajevo film festivalu

Sarajevo film festival i ove godine će u okviru programa "Talents Sarajevo" ugostiti talentovane filmske umetnike i mlade kritičare iz regiona, a njegova tema biće "Innocence Un/Protected", referenca na film "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva, čime "Talents Sarajevo" odaje počast nedavno preminulom velikanu jugoslovenske i svetske kinematografije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.08.2019.

13:12

Počast Makavejevu na Sarajevo film festivalu
Foto: Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnièki program

Trinaesto izdanje programa "Talents Sarajevo" predavanjem o svom radu otvoriće meksički produkcijski dizajner Eugenio Kabalero, dobitnik nagrade Oskar za rad na filmu Giljerma del Tora "Panov lavirint" koji je sarađivao i sa Džimom Džarmušom, Bazom Lurmanom, Sebastijanom Korderom i Alfonsom Kuaronom.

U okviru potprograma "Directors Summit", pod vođstvom Đula Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku da se susretnu i sa jednim od najznačajnijih autora rumunskog novog talasa Kristijem Pujuom, kultnim mađarskim rediteljem Belom Tarom i bosanskohercegovačkom rediteljkom Aidom Begić.

Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Sofian el Fani, Tunišanin u čijoj se bogatoj filmografiji ističu naslovi "Plava je najtoplija boja", "Timbuktu" i "To mora biti raj", novi film Elie Sulejmana koji će biti prikazan u "Open Air programu".

Glumcima i glumicama mentor će biti Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima "Sin" Ines Tanović i "Šavovi" Miroslava Terzića, koji će biti prikazani na festivalu.

Gosti glumačkih radionica biće i režiser Pavel Pavlikovski, čiji će filmovi biti prikazani u programu "Posvećeno", glumac Uliks Fehmiu, dobitnik "Srca Sarajeva" za najboljeg glumca 2012. za ulogu u filmu "Ustanička ulica", koji igra i u filmu "Sin".

Bosanskohercegovački montažer Redžinald Šimek, koji je, između ostalih, radio i na filmu "Sin", biće mentor mladim montažerima.

Tokom trajanja 25. Sarajevo film festivala program "Talents Sarajevo" ugostiće 64 perspektivna režisera, producenta, scenariste, glumca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Program će se sastojati od master-klasova, radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.

Kroz specifične programske module osmišljene za različita područja filmskog zanata, učešće slavnih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratorije za razvoj projekata (Pack&Pitć i Script Station), ovogodišnje izdanje "Talent Sarajevo" pružiće podršku i mentorstvo regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspehu.

Program "Talents Sarajevo" pokrenut je pre 13 godina u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i programom "Berlinale Talents".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: