Počast Makavejevu na Sarajevo film festivalu

Sarajevo film festival i ove godine će u okviru programa "Talents Sarajevo" ugostiti talentovane filmske umetnike i mlade kritičare iz regiona, a njegova tema biće "Innocence Un/Protected", referenca na film "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva, čime "Talents Sarajevo" odaje počast nedavno preminulom velikanu jugoslovenske i svetske kinematografije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program
Foto: Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program

Trinaesto izdanje programa "Talents Sarajevo" predavanjem o svom radu otvoriće meksički produkcijski dizajner Eugenio Kabalero, dobitnik nagrade Oskar za rad na filmu Giljerma del Tora "Panov lavirint" koji je sarađivao i sa Džimom Džarmušom, Bazom Lurmanom, Sebastijanom Korderom i Alfonsom Kuaronom.

U okviru potprograma "Directors Summit", pod vođstvom Đula Gazdaga, mladi reditelji će imati priliku da se susretnu i sa jednim od najznačajnijih autora rumunskog novog talasa Kristijem Pujuom, kultnim mađarskim rediteljem Belom Tarom i bosanskohercegovačkom rediteljkom Aidom Begić.

Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Sofian el Fani, Tunišanin u čijoj se bogatoj filmografiji ističu naslovi "Plava je najtoplija boja", "Timbuktu" i "To mora biti raj", novi film Elie Sulejmana koji će biti prikazan u "Open Air programu".

Glumcima i glumicama mentor će biti Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima "Sin" Ines Tanović i "Šavovi" Miroslava Terzića, koji će biti prikazani na festivalu.

Gosti glumačkih radionica biće i režiser Pavel Pavlikovski, čiji će filmovi biti prikazani u programu "Posvećeno", glumac Uliks Fehmiu, dobitnik "Srca Sarajeva" za najboljeg glumca 2012. za ulogu u filmu "Ustanička ulica", koji igra i u filmu "Sin".

Bosanskohercegovački montažer Redžinald Šimek, koji je, između ostalih, radio i na filmu "Sin", biće mentor mladim montažerima.

Tokom trajanja 25. Sarajevo film festivala program "Talents Sarajevo" ugostiće 64 perspektivna režisera, producenta, scenariste, glumca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Program će se sastojati od master-klasova, radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.

Kroz specifične programske module osmišljene za različita područja filmskog zanata, učešće slavnih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratorije za razvoj projekata (Pack&Pitć i Script Station), ovogodišnje izdanje "Talent Sarajevo" pružiće podršku i mentorstvo regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspehu.

Program "Talents Sarajevo" pokrenut je pre 13 godina u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i programom "Berlinale Talents".

Film/TV

"Šavovi" među 46 najboljih evropskih filmova

Film “Šavovi” Miroslava Terzića, koji je nakon nagrada na Berlinskom filmskom festivalu i beogradskom Festu prikazan sinoć pred više od 5.000 ljudi na Sarajevo film festivalu, našao se među 46 filmova iz 31 zemlje koji su predloženi za nominacije za nagrade Evropske filmske akademije (Efa).

Film/TV sreda 21.08. 12:16 Komentara: 3
strana 1 od 19 idi na stranu