Bob Geldof: "Ideja o identitetu koren je svih velikih problema u svetu"

Bob Geldof, irski muzičar i poznati svetski humanitarac, izjavio je na pres-konferenciji na Nišvilu da je zajednički moguće rešiti problem siromaštva, koji sa sobom nosi i druge probleme, između ostalih, problem identiteta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Jemal Countess / Stringer
Foto: Getty/Jemal Countess / Stringer

''A ideja o identitetu koren je svih velikih problema u svetu'', rekao je novinarima u Nišu Geldof, koji je 1985. na stadionu Vembliu Londonu organizovao čuveni koncert ''Live aid'' za gladne u Etiopiji.

Geldof je rekao da je nekad rokenrol bio izvor ideja, centralna kičma kulture, a da su danas to pametni telefoni.

''U moje vreme to je bio rokenrol, imao sam 12 godina, slušao elementarne izvođače, među kojima i Dilana, koji su govorili o promenama. I mi smo počeli da menjamo stvari'', rekao je Geldof na konferenciji za novinare, a prenosi Blic.

Upitan o mogućnosti fuzije irske muzike i džeza Geldof je rekao da je irska muzika ''vrlo stara i elegantna, a džez je čak i u svojoj najprimitivnijoj formi vrlo elegantan'''.

Kazao je da je više voleo bluz nego džez i da je s 15 godina svirao u Dablinu s Džonom Li Hukerom.

''I dalje sviram s Bumtaun retsima, upravo smo prošle nedelje završili novi album, ali deo mene želi da radi nesto više interno, tako da solo bend sa kojim sviram od 1996. godine zadovoljava taj interni deo mene. Oni su neverovatna grupa muzičara i svirali su s mnoštvom muziča koji su nastupali na Nišvilu ranije'', naveo je Geldof.

Istakao je još da je jedina osoba koja je uspela da spoji irsku muziku s džezom Van Morison, s kojim su, dodao je, svirali svi njegovi muzičari.

strana 1 od 20 idi na stranu