Umro slavni italijanski režiser Alberto Sironi

Posle Andree Kamilerija, pisca i scenariste koji je umro 17. jula, danas je objavljeno da je u 79. godini umro i Alberto Sironi, režiser italijanske TV serije "Detektiv Montalbano", koja je premašila 20 godina snimanja i razvoja.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 06.08.2019.

13:56

Umro slavni italijanski režiser Alberto Sironi
Foto: Getty/Tullio M. Puglia / Stringer

Sironi je dugo bio veoma bolestan, piše danas "Atens vois", sajt u Grčkoj, gde je televizijski detektiv omiljen bar koliko i u Italiji. Rođen na krajnjem severu Italije, u Lombardiji, Sironi je obožavao boje i svetlo Sicilije, na krajnjem jugu, a posebno mestašce Donalukata - u TV seriji "Vigata", gde živi i istražuje detektiv Salvo Montalbano.

Protagonista serije Luka Cingareti je već prihvatio da uz igranje lika Monatlbana preuzme režiranje TV-serije posle smrti Sironija, u čemu se, uz njegove savete, već oprobao na snimanju pre dve nedelje, dok je teško bolesni režiser još bio živ.

Svojevremeno je režiser Sironi objasnio da je među trojicom kandidata sam izabrao Cingaretija za lik Montalbana:

"Prvi glumac nije ni mogao da dođe jer mu je žena u svađi povredila lice, a druga dvojica su probno snimanje prošla pođednako dobro". Luku smo izabrali jer je bio simpatičniji od tog drugog, za šta smo se opredelili pošto su u američkim televiz8ijskim serijama, dominantnim osamdesetih godina, detektivi prikazivani kao grubijani uvek spremni na tuču", objasnio je svojevremeno Sironi.

Autor Montalbana, pokojni pisac Kamileri, svojevremeno je ispričao da je protagonistu buduće TV serije upoznao još dok je bio mladi polaznik jedne italijanske glumačke škole. Međutim, Cingareti, glumac, bio je sasvim drugačiji od onoga što je pisac opisao u svojim romanima i što je zato i tražio za TV seriju:

"Trebalo je da ima stomačić, da je postariji, sporih pokreta i da, pre svega, bude sredozemni lik, s dužom, talasastom kosom, a ne ćelav", kakav je Cingareti.

Ipak, pisac Kamileri ga je prihvatio već na snimanju prve epizode. Režiser Sironi je karijeru počeo u Milanu, ali kao pozorišni glumac, a kada se zaposlio u italijanskoj državnoj TV RAI, pomagao je i pri režiranju reportaža i pripremao TV reklame. Pokazao se dobro, i od 1978. režirao tada vrlo popularne policijske TV serije.

Od 1999, samog početka "Detektiva Montalbana" režirao je tu TV seriju, čiji će veliki međunarodni uspeh ostaviti pečat na njegovoj dugoj karijeri. O glavnom liku, Montalbanu Sironi je svojevremeno rekao:

"Ima sve vrline i mane tipičnog Italijana: anarhični individualac koji radi šta on hoće, koji voli da dobro jede, a privlače ga lepe žene".

Sironi neće biti sahranjen ni na severu Italije - gde je odrastao, ni na jugu - gde je godinama radio, već između, u Asiziju, u Umbriji, gde je odlučio da živi sa svojom suprugom Lucijom Fjumi, s kojom se venčao tek nedavno, 2016. godine, kada mu je bilo 76 godina.

Zasnovana na 27 Kamilerijevih romana o doživljajima detektiva Salva Montalbana, televizijska serija se snima još od 6. maja 1999. godine i traje i danas, sa ukupno 34 epizode u 13 godišnjih sezona. Seriju emituju i mnoge TV stanice širom sveta, na gotovo svim kontinentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: