Srbija sve vidljivija na filmskoj mapi sveta: "Imamo obučene filmske radnike i odlične lokacije"

Poznati evropski i holivudski glumci i producenti poslednjih nekoliko godina sve više biraju Srbiju i Beograd kao destinaciju za snimanje filmova.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2019.

13:00

Srbija sve vidljivija na filmskoj mapi sveta:
Ilustracija / Foto: Depositphotos/fergregory

Naša zemlja je za samo nekoliko godina od stranih filmova, investicija i reklama zaradila više od 60 miliona evra, a samo u 2017. zarada od snimanja filmova bila je 30 miliona evra.

O tome kako su Beograd i Srbija postali jedna od najatraktivnijih lokacija za snimanje i kako od toga možemo da profitiramo, u emisiji Jutro Prve televizije, govorio je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Holivud je nominovao Beograd za najbolju lokaciju za snimanje filmova, u izboru čiji će rezultat biti poznat krajem septembra.

"Mi smo i ranije bili u tom dobrom društvu. U vreme Avala filma i bivše Jugoslavije, Avala u Beogradu i Jadran film u Zagrebu su bile dve glavne filmske tačke u koje u dolazili stranci", kaže Karl, i podseća da su se tada filmovi snimali kako u studijima tako i u eksterijerima.

"Avala film je bio centralna tačka za dolazak stranih produkcija i koprodukcija u bivšu Jugosaviju. O tome govori u film pokojnog Dinka Tucakovića 'Doktor Rej i đavoli'. Tada je bio najveći uspon i plodovi toga su se osećali '60-ih, '70-ih i '80-ih godina. Devedesetih, za vreme sankcija, Beograd ne može da pruža fimske usluge, i tada Rumuni, Mađari i Bugari prave svoje filmske studije i dolaze na tu mapu."

Karl ističe da se mi sada vraćamo na one pozicije koje smo imali još ranije, pre svih njih, i kada su u pitnaju lokacije i kada su u pitanju studiji, od kojih će se neki tek graditi u Beogradu, a u planu je i ozbiljna obnova kompleksa studija Avala filma.

"Prižaju se tehničke usluge, snimaju se i televizijske serije. Strane produkcije dolaze jer naši ljudi znaju da rade na filmu. Mi imamo dobro obučene filmske radnike, koji znaju jezik, koji poznaju tehnologiju filma jako dobro. Imamo i odlične lokacije, a sve to je dovoljno da oni dolaze da rade kod nas", ističe Ivan Karl.

Opširniju priču o tome koje su sve produkcije zainteresovane za snimanje u Srbiji, šta Srbija može da im ponudi u odnosu na zemlje regiona, kao i šta je još potrebno da Beograd i Srbija vrate imidž koji su nekada imali, saznajte u snimku iz emisije Jutro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: