Tako je govorio nezaboravni Olivije: "Ne uživam u glumi, ali ne mogu da živim bez nje"

Gluma je agonija, ali i ekstaza. Ne uživam u glumi, ali ne mogu da živim bez nje - govorio je o svojoj umetnosti ser Lorens Olivije, najveći pozorišni glumac 20. veka. Neprevaziđeni tumač Šekspirovih junaka (Hamlet, Otelo, Kralj Lir, Ričard Treći, Henri Peti) umro je 11. jula, pre tri decenije.

Izvor: B92, Novosti
Podeli
Lorens Olivije i Vivijen Li/Foto: Getty/George W. Hales / Stringer
Lorens Olivije i Vivijen Li/Foto: Getty/George W. Hales / Stringer

Iako je, po glumčevim rečima, Vivijen Li bila ljubav njegovog života, posle burnih godina, punih sukoba, rastali su se. Potom se oženio glumicom Džoan Plourajt i dobio troje dece. I dok ga pozorišna publika danas najčešće "prepoznaje" po najuglednijoj nagradi s njegovim imenom, filmska s velikim zadovoljstvom i dalje uživa u antologijskim ostvarenjima "Orkanski visovi", "Rebeka", "Otelo", "Princ i igračica", "Maratonac"...

Olivije (1907-1989) sudbinski je bio vezan za književnog genija: sa samo devet godina postao je Brut u "Juliju Cezaru", na sceni Sent Edvards škole u Oksfordu.

Javnost ga je smatrala "pozorišnim lordom", a postao je prvi glumac sa pravom plemićkom titulom. Među brojnim nagradama osvojio je i tri Oskara, ipak, najdraže priznanje podario mu je kolega Džon Gilgud. Još 1944. godine on je mač iz "Ričarda Trećeg" (koji je nasledio od Edmunda Kina) poslao Oliviju u garderobu, a na stalnu novinarsku radoznalost kome će on mač ostaviti, ser je odgovarao: "Nikome, mač je moj!" Ovo "svijetlo oružje" zadržao je za sebe, ali je veliko umeće "prosledio" dalje. Kako nam je u jednom razgovoru, za "Novosti", otkrio Derek Džejkobi, glumački bard bio je njegov mentor, a on, opet mentor jednog od najznačajnijih umetnika današnjice - Keneta Brane, pišu Novosti.

U Beogradu sa Vivijen Li

Sa suprugom Vivijan Li boravio je u Beogradu u vreme najveće slave, 1957. godine. Na sceni Narodnog pozorišta igrao je Tita Andronika, ona Laviniju. Ovom događaju prisustvovao je i predsednik Tito sa suprugom Jovankom. Publika je slavni par dočekala i ispratila sa oduševljenjem, a njih dvoje posetilo je i Jugoslovensko dramsko pozorište i prisustvovalo premijeri "Braće Karamazovih", u režiji Tomislava Tanhofera.

Pričalo se kako je Olivije obišao i Muzej SPC i "molitveno stajao" pred plaštom kralja Milutina nekoliko minuta, a kada je čuo da je to kralj iz 13. veka, spontano je počeo da kazuje Šekspirove stihove... Bilo kako bilo, u Beograd je (na Fest) došao još jednom, 1971. godine - tom prilikom odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnim vencem.

Olivije je doživeo 82 godine, do kraja se hrabro boreći s raznim tegobama: rakom, trombozom, miopatijom, mišićnom distrofijom, pleuritisom. Zato je desetak godina pre smrti morao da napusti teatar.

strana 1 od 20 idi na stranu