Tako je govorio nezaboravni Olivije: "Ne uživam u glumi, ali ne mogu da živim bez nje"

Gluma je agonija, ali i ekstaza. Ne uživam u glumi, ali ne mogu da živim bez nje - govorio je o svojoj umetnosti ser Lorens Olivije, najveći pozorišni glumac 20. veka. Neprevaziđeni tumač Šekspirovih junaka (Hamlet, Otelo, Kralj Lir, Ričard Treći, Henri Peti) umro je 11. jula, pre tri decenije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

11:35

Tako je govorio nezaboravni Olivije:
Lorens Olivije i Vivijen Li/Foto: Getty/George W. Hales / Stringer

Olivije (1907-1989) sudbinski je bio vezan za književnog genija: sa samo devet godina postao je Brut u "Juliju Cezaru", na sceni Sent Edvards škole u Oksfordu.

Javnost ga je smatrala "pozorišnim lordom", a postao je prvi glumac sa pravom plemićkom titulom. Među brojnim nagradama osvojio je i tri Oskara, ipak, najdraže priznanje podario mu je kolega Džon Gilgud. Još 1944. godine on je mač iz "Ričarda Trećeg" (koji je nasledio od Edmunda Kina) poslao Oliviju u garderobu, a na stalnu novinarsku radoznalost kome će on mač ostaviti, ser je odgovarao: "Nikome, mač je moj!" Ovo "svijetlo oružje" zadržao je za sebe, ali je veliko umeće "prosledio" dalje. Kako nam je u jednom razgovoru, za "Novosti", otkrio Derek Džejkobi, glumački bard bio je njegov mentor, a on, opet mentor jednog od najznačajnijih umetnika današnjice - Keneta Brane, pišu Novosti.

U Beogradu sa Vivijen Li

Sa suprugom Vivijan Li boravio je u Beogradu u vreme najveće slave, 1957. godine. Na sceni Narodnog pozorišta igrao je Tita Andronika, ona Laviniju. Ovom događaju prisustvovao je i predsednik Tito sa suprugom Jovankom. Publika je slavni par dočekala i ispratila sa oduševljenjem, a njih dvoje posetilo je i Jugoslovensko dramsko pozorište i prisustvovalo premijeri "Braće Karamazovih", u režiji Tomislava Tanhofera.

Pričalo se kako je Olivije obišao i Muzej SPC i "molitveno stajao" pred plaštom kralja Milutina nekoliko minuta, a kada je čuo da je to kralj iz 13. veka, spontano je počeo da kazuje Šekspirove stihove... Bilo kako bilo, u Beograd je (na Fest) došao još jednom, 1971. godine - tom prilikom odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnim vencem.

Olivije je doživeo 82 godine, do kraja se hrabro boreći s raznim tegobama: rakom, trombozom, miopatijom, mišićnom distrofijom, pleuritisom. Zato je desetak godina pre smrti morao da napusti teatar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: