Almodovarova "Tuga i slava" otvara filmsku smotru na Paliću

Tokom predstojećeg 26. izdanja Festivala evropskog filma Palić koji se od 20. do 26. jula održava u Subotici i na Paliću, biće prikazano 130 filmova iz svih krajeva Evrope, a ovu vrednu filmsku smotru otvoriće novo ostvarenje Pedra Almodovara "Tuga i slava", najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u beogradskoj Kombank dvorani.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.07.2019.

15:15

Almodovarova
Foto: Depositphotos / Carlos Alvarez

Festival se odigrava tradicionalno na više lokacija među kojima su jedinstvena letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Deo programa prikazuje se tradicionalno i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

Predsednik Saveta festivala akademik Dušan Kovačević je napomenuo da će ovogodišnja filmska smotra biti najinteresantnija za publiku do sada.

"Publika će imati mogućnost da spoji Palić kao atraktivnu turističku destinaciju gledanjem izuzetnih filmova na velikom platnu što podseća na neka divna stara vremena. Ljudi dolaze iz čitavog regiona, ne samo iz Subotice i cele Srbije i verujemo da će ove godine interesovanje za festival biti izuzetno veliko", kazao je Kovačević i dodao da će među 130 filmova na festivalu svako moći da pronađe svoje parče kinematografskog sna.

"Posebno mi je zadovoljstvo što je će ovogodišnja nagrada "Aleksandar Lifka" koja se dodeljuje za doprinos našem i evropskom filmu otići u ruke jednom od najboljih scenografa na svetu Miljenu Kijakoviću Kreki i čuvenom hrvatskom reditelju Rajku Grliću", rekao je Kovačević.

Osnivač i direktor festivala Radoslav Zelenović je kazao da će i dokumentarni filmovi biti prikazivani na Paliću.

"Dokumentarni filmovi su ovom momentu bolji deo svetske kinematografije, pa smo odlučili da poseban segment festivala posvetimo tim ostvarenjima", kazao je Zelenović.

Osim Almodovarovog ostavarenja "Tuga i slava" publika će na Paliću biti u prilici da vidi i još dva ostvarenja van takmičarskog programa.

Selektor festivala Nenad Dukić je kazao da je reč o filmu "Izvinite ipak smo vas zaboravili" Kena Louča i ostavrenju "Mladi Ahmed" braće Darden.

"Louč nas na prepoznatljiv način vodi u svet zaboravljene radničke klase u doba neoliberalnog kapitalizma, dok film braće Darden govori o radikalizaciji belgijskog tinajdžera koja ga vodi u njegov lični džihad. Filmska priča je ovenčana nagradom za najbolju režiju u Kanu", kazao je Dukić.

Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se 9 dugometražnih igranih filmova.

Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bere.

Dukić napominje da glavni program festivala karakteriše dobar balans između novih filmova renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih reditelja, onih koji dolaze i koji su svojim kinematografskim prvencima pokazali izuzetan potencijal.

"Imamo elitu evropskog filma na Paliću ove godine. Svetsku premijeru na festivalu imaće domaće filmsko ostvarenje "Ajvar" rediteljke Ana Marie Roši. U glavnim ulogama su Nataša Ninković i Sergej Trifunović" kazao je Dukić.

Publika će u okviru Glavne takmičarske selekcije biti u prilici da pogleda i najbolji slovenački film u 2018. godini "Neću da budem luzerka" rediteljke Urše Menart.

Reč je o komediji koja prati život milenijalke Sspele, istoričarke umetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film "Oleg" reditelja Jurisa Kursietisa prikazan je u okviru programa "15 dana autora" u Kanu 2019. godine, i govori o mladiću koji se bori za preživljanje, odlazeći na ilegalan rad u Brisel.

Francuski film "Šta verujete", prikazan je u programu "Panorama" ovogodišnjeg Berlinala takođe stiže u Plaić.

Glavna uloga poverena je izvrsnoj Zzilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru.

Film "Bog postoji, ime mu je Petrunija" rediteljke Teone Mitevske dolazi iz Severne Makedonije, a svoju premijeru imao je u okviru Glavnog programa Berlinala 2019. Makedonka pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

Francuski scenarista i reditelj Žan Šarl je dobitnik nagrade Underground Spirit na ovogodišnjem izdanju festivala koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Takođe, završne festivalske večeri biće dodeljena i Gorki list nagrada publike, za najbolji film po mišljenju publike u Glavnom takmičarskom programu, koja se ove godine dodeljuje četvrti put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: