U članstvo Američke filmske akademije pozvano "50 odsto žena i 20 odsto manjina"

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka koja dodeljuje prestižnu nagradu Oskar, redovno kritikovana da ima suviše muškaraca i belaca, saopštila je spisak 842 imena pozvanih da se pridruže toj kulturnoj instituciji, u kojoj će biti 50 odsto žena i 20 odsto ljudi raznih manjina.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 03.07.2019.

09:41

U članstvo Američke filmske akademije pozvano
Foto: Gettyimages / Handout

Među novim članovima nalaze se Lejdi Gaga, Žan-Luj Trentinjan i Žozijan Balasko. To je prvi put u istoriji Akademije da se regrutuje 50 odsto žena. Prošle godine ih je bilo 49 odsto.

Na spisku se nalaze i Sterling K. Braun, Vinston Đuk i Letisija Rajt. Očekuje se da će svi kandidati na spisku prihvatiti članstvo.

Akademija je poslednjih godina kritikovana zbog elitizma i nedostatka rasne i etničke raznovrsnosti.

Ta kulturna institucija je od tada uvela novine i promene, među kojima je pomeranje datuma dodele Oskara kao i skraćivanje ceremonije za koju su mnogi smatrali da traje suviše dugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: