Kompas Slobodne zone na Turneji u Nišu i Subotici

Tokom ovogodišnje Turneje filmskog festivala Slobodna Zona, od sredine aprila do kraja juna, u preko 50 gradova i mesta u Srbiji potpuno besplatno prikazuju se najbolji filmovi sa 14. izdanja festivala, a 15. i 17. maja u Nišu i Subotici, nakon projekcija filma Srbenka biće organizovan govorni program Kompas Slobodne zone.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 10.05.2019.

13:24

Kompas Slobodne zone na Turneji u Nišu i Subotici
Foto: Promo

Tema govornog Kompas programa pod nazivom Identiteti koji bude nemir inspirisana je višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom Srbenka reditelja Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj kada je 1991. u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti.

Generaciju kasnije kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, u predstavi dobija Nina – dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla, koja ujedno postaje i glavna protagonistkinja Slijepčevićevog dokumentarca.
Foto: Promo
O tome šta je identitet i gde su granice naših identiteta, u kojoj meri je identitet naš izbor, ono na čemu radimo, što menjamo i prilagođavamo, ono u čemu uživamo i nosimo neprimento i čvrsto, a u kojoj meri je identitet ono što nam se nameće, poput etničkih identiteta koji nas zatvaraju u bodljikave žice neslobode ili rodnih identiteta koji nam propisuju sudbinu nezavsno od naše volje, na razgovoru nakon filma u Niškom kulturnom centru, u sredu 15. maja od 18h časova govoriće filozofkinje Milica Rašić i Sara Ilić i filozof Bojan Blagojević.

U petak 17. maja na ista pitanja u Bioskopu Eurocinema Subotica od 18.30h pokušaće da odgovore teoretičarka kulture Aleksandra Bosnić Đurić, bibliotekar dragan Rokvić, pisac Boško Krstić i pisac i prevodilac Oto Tolnaj. Razgovore u oba grada moderiraće urednik govornog programa Kompas filmskog festivala Slobodna zona Ivan Milenković.

Kompas se u okviru 13. Turneje filmskog festivala Slobodna zona organizuje uz podršku Grupe 484, a u partnerstvu sa Odborom za ljudska prava Niš i Otvorenim univerzitetom Subotica.

Pored filma Srbenka, na repertoaru Turneje nalaze se i filmovi Bergman – godina života, Leto, Kapetan, Tri Lica, Najbolji ortaci i Tranzit. Program Turneje i raspored projekcija po gradovima dostupan je na sajtu freezonebelgrade.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: